• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

CEO Karlsberga: "Rusija je ukrala naš biznis"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Početkom oktobra, pivara je rekla da je prekinula ugovore o licenci u Rusiji

  • 2
Pas i pivo Foto: Pixabay/carolineandrade

Karlsberg je objavio da je prekinuo poslovanje u Rusiji, nakon što je Kremlj preuzeo kontrolu nad njegovim poslovanjem u zemlji.

Kompanija za pivo je saopštila da je odbila da bude "primorana na dogovor pod neprihvatljivim uslovima kako bi opravdala nelegitimno preuzimanje" svog ruskog poslovanja.

Karslberg je bio u procesu prodaje svoje podružnice Baltika Breveries u Rusiji pre nego što je upravljanje preuzela država u julu.

Šef danske pivare rekao je da je ruska vlada "ukrala njihov posao u Rusiji" prenosi Bi-Bi-Si.

- Nećemo im pomoći da to izgleda legitimno - rekao je izvršni direktor Jakob Aarup-Andersen.

Karslberg je bio jedan od mnogih koji su pokušali da prodaju svoje poslovanje u zemlji, a u junu prošle godine je rekao da je potpisao ugovor o prodaji Baltika Breveries, ali da još nije završio posao.

Ali u julu je Rusija preuzela kontrolu nad Baltikom prema naredbi koju je potpisao predsednik Vladimir Putin. Moskva je ranije ove godine uvela pravila koja joj dozvoljavaju da zapleni imovinu firmi iz "neprijateljskih" zemalja.

Baltika proizvodi neke od najprepoznatljivijih brendova piva u Rusiji, sa 8.400 zaposlenih u osam fabrika, navodi se na sajtu kompanije Carlsberg.

Brendovi u vlasništvu grupe su Kronenbourg 1664, Tuborg, Brooklin i Somersbi jabukovača.

U utorak, pivara je ponovila da ne može da vidi "izvodljiv put ka rešenju pregovaranjem za izlazak iz Rusije".

- Nećemo ulaziti u transakciju sa ruskom vladom koja ih na neki način opravdava da ilegalno preuzmu naše poslovanje - rekao je Arup-Andersen.

Kompanija je saopštila da je obavestila Baltiku da je raskinula sve svoje ugovore o licenci za proizvodnju, tržište i prodaju svojih proizvoda u zemlji, ali je rekla da će postojati period do 1. aprila 2024. dok se postojeće zalihe ne potroše.

Ali kompanija je saopštila da budućnost Baltike ostaje nejasna.

- Kada ove licence isteknu uz grejs period, više im nije dozvoljeno da proizvode bilo koji od naših proizvoda. Naravno, ne mogu da garantujem da će se to desiti, ali to su naša očekivanja - dodao je Arup-Andersen.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>