• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ćemo dostići prognoziranih 8% inflacije? “Ulazimo u jednocifrenu zonu”

Vreme čitanja: oko 2 min.

Privredna komora Srbije organizuje danas Retail Summit

  • 0
Inflacija nafta hrana Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Inflacija ostaje jedan od najvećih izazova po trgovinu, pokazuju stavovi prisutnih na današnjem Retail Summit-u, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević govorili su u okviru panela "Privreda i trgovina: Promene su nužne" o kretanju inflacije, predviđanju na kojim brojkama će se zadržati, kao i koji su glavni izazovi i šta je neophodno na tržištu.

Ministar Momirović naglasio je da inflacija kao izazov stavlja ostale teme u drugi plan i razara privredu.

- Navikli smo na nisku inflaciju, ali smo znali da to nije dugoročno. U okolonostima kada praktićno subvencionišete investitore, a penalizujete štediše, taj period ima svoj kraj - ističe ministar i dodaje da će rast kamatnih stopa uticati na investicionu sliku u narednim godinama.

- Realno bi bilo po mom mišljenju da kamatne stope budu između 2 i 5 odsto jer onda se tu pruža prostor i za investitore i stediše. Privredni sektor je taj koji mora da vuče napred, stvara vrednost i zapošljava - dodaje.

Na pitanje da li je realan pad inflacije na 8 odsto, direktor RZS-a ističe da ćemo sigurno ući u jednocifrenu zonu.

- Sa inflacijom prognoza nikada ne može biti baš tako precizna, danas imamo povećanje cene struje gasa… to utiče na kraju, mislim da se neće ostvariti ta prognoza ali mislim da ce biti izmedju 8 i 9 odsto. Ali ono što je bitno je da pada u jednocifrenu zonu, to je ohrabrujuće za nas - istakao je Kovačević.

retail summit, tomislav momirović Foto: Telegraf.rs

Domino efekat

Momirović je na pitanje kakvi su rezultati akcije "Bolja cena", kao i da li će biti još nekih sličnih, ističe da imamo razvijenu konkurenciju na tržištu maloprodaje zbog čega su u tom takmičenju krenuli da smanjuju cene.

- Ljudi konzumiraju više, za manje para. Pregovaramo još nekoliko sličnih akcija - istakao je ministar.

Kao izazove po sektor trgovine, obojica naglašavaju geopolitičke faktore i potrebu za diverzifikacijom investicija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>