• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljena prigodna markica povodom 100 godina od proglašenja Republike Turske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Markica je izrađena po idejnom rešenju akademskog slikara Bobana Savića

  • 2

Promocija izdanja prigodnih poštanskih maraka, povodom 100 godina od proglašenja Republike Turske, upriličena je danas u Muzeju Pošte.

- Prigodnu poštansku marku, koju je Pošta Srbije objavila, vidim kao najlepši znak tursko-srpskog prijateljstva. Iz dana u dan jačaju veze dve zemlje na polju politike, ekonomije, kulture i društva - rekao je u svom obraćanju Nj.E. Hami Aksoj, ambasador Turske u Srbiji i dodao da se ponosi dosadašnjim dostignućima Republike.

- Danas je Republika Turkija cenjena i važna sila u međunarodnoj zajednici. Krize i konflikti u neposrednom bliskom okruženju u drugim krajevima sveta aktuelizovali su značaj ideala oličenog u rečima našeg osnivača republike Ataturka "mir u zemlji, mir u svetu" - naglasio je Aksoj.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević potvrdio je da izdanje ove prigodne marke potvrđuje prijateljstvo dve zemlje.

- Ova marka treba na neki način da zlatno doba odnosa dve države podigne na viši nivo i ovo je jedan korak ka tom višem, recimo platinastom odnosu i zadovoljan sam što smo kao Pošta Srbije napravili taj korak - rekao je v.d. direkora Pošte Srbije Zoran Đorđević na promociji.

Marka je izrađena po idejnom rešenju akademskog slikara Bobana Savića.

O saradnji dve države

Ambasador Turske istakao je da je trgovinska razmena dve zemlje dostigla 2,3 milijarde dolara, dok su se investicije popele na 500 miliona dolara.

- Dnevno se sedam puta leti na relaciji Beograd - Istanbul, a počeli su i direktni letovi za Ankaru i Izmir. U poslednjih pet godina potpisali smo 26 sporazuma iz različitih oblasti, ali ni ovo nam nije dovoljno, zajedno radimo da dodatno razvijemo naše odnose - zaključio je Aksoj.

Đorđević je dodao da Turska predstavlja nekog bez koga se u Evropi i svetu ne može.

- I kad su neke bitnije stvari u jugoistočnoj Evropi, Turska je nezamenjiv partner i svakako je nazamenjiv partner i Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: "Pošta Srbije" na Međunarodnom sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>