• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović Handanović: "Spremni smo za zimu, imamo 700 miliona kubnih metara gasa"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naftovod Srbija - Mađarska biće izgrađen do 2028. godine, najavila je danas resorna ministarka

  • 1
Gas, grejanje, majstor, radijator Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, izjavila je danas da "Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj".

- Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone - rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, organizovanom pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Ministarka je danas najavila i da će naftovod Srbija - Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

- Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija - Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte. Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skaldištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavzne rezerve u skladu sa evropskom regulativom - rekla je Đedović Handanović.

Takođe je navela da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom. Govoreći o gasu, kaže da država planira da do 2028. izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>