• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centralna Banka Engleske zadržala referentnu kamatnu stopu: Kad se očekuje rast ekonomije?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri člana Odbora su želela da BoE podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena na 5,5 odsto, ali je stopa ostala na 5,25 odsto

  • 0
Super Mesec Plavi Mesec Supermoon Blue Moon Britanija Edinburg Foto: Tanjug/AP

Banka Engleske (BoE) je danas saopštila da je zadržala referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto.

Kako se navodi na sajtu banke, Odbor za monetarnu politiku (MPC) je ovu odluku doneo sa osam glasova "za" i tri "protiv". Tri člana Odbora su želela da BoE podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena na 5,5 odsto.

Ovo je, naime, druga uzastopna pauza u podizanju kamatnih stopa u skoro dve godine, ali troškovi pozajmljivanja novca su i dalje najveći od 2008. godine. Prema podacima sa berzi, britanska funta je na ovu vest objavljenu u 13.00 časova reagovala blagim rastom u odnosu na dolar, na 1,22169 dolara.

BoE očekuje da će britanska ekonomija u trećem kvartalu stagnirati, a u četvrtom kvartalu porasti samo za 0,1 odsto na međugodišnjem nivou.

Prema prognozi ove banke, britanska ekonomija će u 2023. godini porasti za 0,6 odsto međugodišnje, u 2024. godini će stagnirati, a u 2025. godini će se vratiti rastu od 0,4 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>