• 6

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sem Benkmen Frid osuđen za krađu 10 milijardi dolara: Preti mu 110 godina robije, roditelji plakali u sudnici!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Porota u Menhetnu je rekla svoju presudu

  • 6
Sem Benkmen Frid, Sam , Samuel Bankman-Fried Foto: Barry Williams / Zuma Press / Profimedia

Porota u sudu na Menhetnu je presudila da je Sem Benkmen Frid kriv za krađu 10 milijardi dolara od korisnika njegove kripto-menjačnice FTX, i kriv da je lagao zajmodavcima i investitorima, prenosi NY Post.  Ovo je (pret)poslednji čin u padu nekad jednog od najmlađih milijardera na svetu i, verovalo se, najsjajnije zvezde na kripto-nebu.

Benkmen Frid, 31-godišnji osramoćeni biznismen, proglašen je krivim po svih 7 tačaka optužnice, za prevaru i zaveru, te stvaranje šeme za otimanje novca od korisnika FTX menjačnice, kako bi otplatio dugove svog propadajućeg hedž-fonda Alameda Research, i kupovao luksuzne nekretnine.

Optuženi, obučen u sivo odelo sa ljubičastom kravatom, stajao je mirno sa skrštenim rukama, dok je presuda čitana u prepunoj sudnici na Menhetnu.

Dok su ga odvodili iz sudnice, on je pogledao preko ramena i klimnuo glavom svojim roditeljima, profesorima na Pravnoj školi Stenford, Barbari Frid i Džozefu Benkmenu, koji su prišli u prvi red stolica da bi razgovarali sa sinom. Majka Benkmen-Frida je onda stavila ruke preko lica.

Porota, u kojoj je bilo devet žena i tri muškarca, većala je četiri sata pre nego što je donela odluku.

Presuda za bivšeg "zlatnog dečka" kripto trgovine došla je posle suđenja koje je trajalo mesec dana, a godinu dana posle implozije njegovih kompanija u novembru 2022. godine, posle čega su hiljade mušterija ostale bez načina da povrate sredstva koja su uložili.

Benkmen-Frid je proglašen krivim po 7 tačaka optužnice, među kojima su dve vrste prevare, zavera i pranje para. Konačna presuda će biti izrečena 28. marta, a preti mu čak 110 godina robije.

Inače, on je, kako piše Njujork Post, doneo veoma rizičnu odluku da svedoči u sopstvenu odbranu.

Na suđenju je više od 100 puta, za četiri dana koliko je proveo na klupi za svedoke, tvrdio da "ne može da se seti" da je više puta obećavao da je njegova platforma "sigurna", i da ne može da se seti da je naredio zaposlenom da napravi tajni kompjuterski kod koji je omogući kompaniji Alameda da "usisa" fondove sa novcem mušterija FTX-a.

Advokati tužilaštva su zatim Benkmen-Frida suočili sa brdima tvitova, e-mailova, govora u Kongresu i intervjua medijima, iz čega je postalo jasno da je on zaista govorio gomilu stvari za koje je rekao da ih se ne seća.

- On je pomislio da može da prevari novinare, javnost, a sada i vas. Znate vi bolje od toga - rekla je federalna tužiteljka Denijel Sasun u poslednjem obraćanju poroti pre presude.

Benkmen-Frid je tvrdio da su njegove kompanije bankrotirale zbog "niza grešaka", a ne zbog kriminala.

Nekoliko puta je tvrdio da se "ne seća" da je naredio da Alameda - koju je javno opisao kao "neutralni deo tržišne infrastrukture" - dobije nezapamćen aranžman po kojem joj je dozvoljeno da "usisa" fondove FTX-a, uz skoro neograničenu kreditnu liniju.

On je kolaps kompanija pripisao "previdima" u "menadžmentu rizika" i svedočio je da nije bio svestan da je njegov hedž fond "pozajmio" milijarde iz njegove menjačnice sve do nekoliko dana pred imploziju.

Federalni tužioci su "razbili" ove njegove tvrdnje, kao i desetine drugih tvrdnji koje je izneo, i pokazali da je ovde reč o "piramidalnoj prevari", čija svrha je bila da sakrije ulogu nekadašnjeg kripto-kralja u smišljanju ove velike prevare.

- Ne možete da uđete u juvelirnicu, ukradete dijamantsku ogrlicu i onda izađete napolje i kažete da nije bilo čuvara. On je znao da je to što radi pogrešno, i zato nije ni angažovao osobu za procenu rizika - rekla je Sasun na kraju svoje završne izjave.

Glavna svedokinja tužilaštva, Kerolin Elison, koja je bil generalni direktor Alamede, ali je bila i u emotivnoj vezi sa Benkmen-Fridom, takođe se suočila s njim u sudnici, praktično govoreći da je njen bivši dečko odlučio da "ispari" sa digitalnim novcem svojih mušterija.

- On me je usmerio da počinim ove zločine - rekla je ona, pokazujući prstom na svog bivšeg dečka, koji je sedeo za optuženičkim stolom.

Benkmen-Frid je bio voljan da laže i krade, ako je verovao da će ti njegovi postupci doprineti "višem dobru" za društvo, rekla je Elison porotnicima u jednom od najvažnijih delova svedočenja.

Elison i bivši direktori FTX-a Geri Vong i Nišad Sing su svi priznali krivicu za učešće u prevari, i svedočili su protiv bivšeg šefa, otkrivši poroti da je Benkmen-Frid naredio Singu da da Alamedi takozvani "ulaz na zadnja vrata" fondovima mušterija.

- Da biste verovali u priču optuženog, morali biste da ignorišete sve dokaze. Morali biste da ignorišete svedočenja njegovih partnera u kriminalu - rekao je tužilac Nikolas Rus u svojoj završnoj reči.

Advokat Benkmen-Frida Mark Koen je odgovorio na ovo da su federalni istražitelji na nefer način prikazali "poštenog preduzetnika" kao "neku vrstu čudovišta" koje je imalo nameru da krade od svojih mušterija.

On je takođe pokušao da ospori svedočenja Elisonove i drugih bivših zaposlenih u FTX, tvrdeći da njihove priče zvuče kao naučene replike u holivudskom filmu u kojem je Benkmen-Frid dobio ulogu "lošeg momka".

Tužilaštvo se fokusiralo na to da Benkmen-Frida prikaže kao lošeg čoveka, iznoseći detalje kao što su njegova "opuštena" garderoba i "divlja" frizura, što je tokom suđenja zamenio odelom i urednom kosom, koju mu je podšišao kolega pritvorenik u Bruklinu - kako bi odvratili pažnju sa "rupa" u optužnici, rekao je Benkmen-Fridov advokat Koen.

- Složićemo se da je postojalo vreme u kojem je Sem verovatno bio najgore obučen direktor na svetu, i verovatno je imao najgoru frizuru. Ali to nije zločin - rekao je Koen u završnoj izjavi.

Porotnici su tokom suđenja mogli da čuju i žrtve koje su izgubile novac jer su investirale u kriptovalute, preko FTX.

Prvi svedok tužilaštva, francuski trgovac kakaom Mark-Antoan Žilijar, rekao je da nije mogao da "izvuče" oko 100.000 dolara iz fondova FTX, u koje ih je stavio posle gledanja reklama i intervjua u kojima je Benkmen-Frid opisan kao "buduća zvezda kripto-industrije".

Na stolici za svedoke Benkmen-Frid nije pokazivao emocije, dok je pričao o krahu svojih kompanija.  Ali je priznao da je njegov poslovni poraz veliki pad u odnosu na ono što je zacrtao kad je osnovao FTX 2019. godine.

- Mislili smo da smo napravili najbolji proizvod na tržištu - rekao je kad ga je njegov advokat Koen upitao zašto je osnovao svoju kompaniju.

- Da li je tako bilo? - upitao ga je zatim Koen.

Benkmen-Frid je odgovorio ravnim i monotonim tonom:

- Ne, ispostavilo se da je sve ispalo suprotno", i dodao: "Mnogo ljudi je povređeno".

(Telegraf.rs/NY Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>