• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banca Intesa ponela još jedno priznanje magazina Euromoney u 2023: Najbolja korporativna banka u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon nagrade za najbolju banku u Srbiji u 2023. godini, internacionalni finansijski časopis Euromoney dodelio je Banca Intesa i priznanje za najbolju korporativnu banku na domaćem tržištu u okviru svog tradicionalnog godišnjeg izbora "Nagrade za izvrsnost"

  • 0
Banca Intesa Foto: Promo/ Branko Starčević

U obrazloženju odluke, magazin Euromoney istakao je da je Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, na kraju 2022. godine uvećala portfolio korporativnih kredita za 17,7 odsto u odnosu na godinu ranije i dosegla tržišni udeo od 15,6 odsto, dok je tržišno učešće banke u korporativnim depozitima povećano na 16 odsto. Uprkos snažnom rastu novih plasmana, banka je u segmentu poslovanja sa privredom završila godinu sa rekordno niskim nivoom nenaplativnih kredita.

-Posebna nam je čast što je magazin Euromoney ove godine prepoznao ne samo ukupne poslovne domete Banca Intesa, već i naše napore da korporativnim klijentima u izrazito složenom okruženju pružimo adekvatnu podršku i napredna finansijska rešenja, stavljajući akcenat na održivo finansiranje i digitalne inovacije. Ovakav pristup nam je omogućio da potvrdimo poziciju tržišnog lidera sa najvećim brojem klijenata, ostvarimo rekordan obim novih kredita u 2022. godini i podržimo strateške infrastrukturne projekte i zelene inicijative, a da pritom nivo nenaplativih plasmana održimo na istorijskom minimumu. Očuvanje kvaliteta i stabilnosti portfolia biće u fokusu našeg poslovanja i u narednom periodu, uz pružanje aktivne podrške realnoj ekonomiji i doprinos daljem oporavku domaće privrede - izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Banca Intesa do sada je ponela sedam nagrada časopisa Euromoney za najbolju banku u Srbiji, uključujući i priznanje za 2023. godinu. U segmentu poslovanja sa privredom, banka ima kreditni portfolio od 2,2 milijarde evra i depozitnu bazu od 1,8 milijardi evra. U prvoj polovini 2023. godine, banka je ostvarila rast kreditnog portfolia privrede od osam odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, sa tržišnim udelom od 16,5 odsto, dok je zahvaljujući rastu depozita od čak 48 odsto potvrdila vodeću poziciju sa učešćem od 15,8 odsto.

Magazin Euromoney, pokrenut pre više od pet decenija, predstavlja ključni izvor informacija i analiza za globalnu finansijsku industriju. Časopis od 1992. dodeljuje "Nagrade za izvrsnost" kao jedno od najuglednijih poslovnih priznanja u svetskoj finansijskoj zajednici.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>