• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američke banke prognoziraju: Dešavanja u Izraelu mogu imati veliki uticaj na inflaciju u zoni evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz nižu regionalnu trgovinu, strože finansijske uslove, više cene energije i niže poverenje potrošača

  • 0
Izrael, rat u Izraelu Foto: Tanjug/AP

Dešavanja u Izraelu mogla bi imati značajan uticaj na ekonomski rast i inflaciju u zoni evra, ukoliko se ne obuzdaju pritisci na cene energenata, smatra Goldman Saks.

Neprijateljstva koja su u toku mogla bi da utiču na evropske ekonomije kroz nižu regionalnu trgovinu, strože finansijske uslove, više cene energije i niže poverenje potrošača, istakla je analitičarka evropske ekonomije Katja Vaškinskaja u sredu.

Među ekonomistima raste zabrinutost da bi se sukob mogao preliti i zahvatiti Bliski istok. Iako bi tenzije mogle da utiču na evropsku ekonomsku aktivnost kroz manju trgovinu sa Bliskim istokom, Vaškinskaja je istakla da je izloženost kontinenta ograničena, s obzirom na to da evrozona izvozi oko 0,4% BDP-a u Izrael i njegove susede, dok je izloženost britanske trgovine malo viša od 0,2% BDP-a.

Ona je napomenula da bi stroži finansijski uslovi mogli da utiču na rast i da pogoršaju postojeće usporavanje ekonomske aktivnosti zbog viših kamatnih stopa i u evrozoni i u Velikoj Britaniji. Međutim, Goldman ne vidi jasan obrazac između finansijskih uslova i prethodnih epizoda napetosti na Bliskom istoku.

Najvažniji i potencijalni način na koji bi tenzije mogle da se preliju na evropsku ekonomiju su tržišta nafte i gasa, rekla je Vaškinskaja.

- Od izbijanja sukoba, tržišta robe su doživela povećanu volatilnost, a cene sirove nafte tipa Brent i evropskog prirodnog gasa porasle su za oko 9%, odnosno 34% na vrhuncu - rekla je ona.

Goldmanov tim za robu procenio je niz negativnih scenarija u kojima bi cene nafte mogle porasti između 5% i 20% iznad osnovne linije, u zavisnosti od ozbiljnosti šoka u snabdevanju naftom.

Cene nafte su nestabilne otkako je Hamas započeo napad na Izrael 7. oktobra, a Svetska banka je u ponedeljak u kvartalnom izveštaju upozorila da bi cene sirove nafte mogle porasti na više od 150 dolara po barelu ako sukob eskalira.

Opšte poverenje potrošača je poslednji potencijalni kanal za prelivanje, prema banci sa Volstrita, prenosi Cnbc.

Podsetimo, JP Morgan takođe je dao svoju prognozu zbog dešavanja u Izraelu.

Ekipa Telegrafa trenutno boravi u Izraelu, a dešavanja možete pratiti ovde.

(Telegraf Biznis)

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>