• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prevarali su svet, "zgrnuli" pare i tvrdili da nisu krivi: Šta je zajedničko Elizabet Holms i "kralju kripta"?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Po ovih pet stavki njihov slučaj je identičan

  • 0
Sem Benkmen Frid i Elizabet Holms Foto-kolaž: Shuterstock, Barry Williams / Zuma Press / Yichuan Cao / ddp USA /David Thompson / Carte Blanche /Profimedia

Nekadašnji kralj kripta, osnivač propale berze FTX Sem Benkmen Frid, proglašen je danas krivim za prevaru i pranje novca na kraju jednomesečnog suđenja u Njujorku. Presuda će mu biti izrečena 28. marta, a mogao bi da dobije čak i do 110 godina zatvora.

Iako je malo verovatno da će sudija doneti takvu odluku, tridesetjednogodišnjak se svakako suočava sa višedecenijskom kaznom zatvora.

- Sem Bankman Frid je počinio jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji. Ovaj slučaj se uvek vrteo oko laži, varanja i krađe, a mi nemamo strpljenja za to - rekao je američki tužilac Damijan Viliams u izjavi nakon presude.

Frid se na suđenju izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je, iako je napravio greške, postupao sa dobrom namerom.

Slučaj nekadašnjeg "kralja kripta" neodoljivo podseća na slučaj najmlađe američke milijarderke Elizabet Holms, koja je prevarila ceo svet sa svojom kompanijom Teranos.

Po ovih pet stavki njihov slučaj je identičan.

Milijarder milioner novac dolari Foto: Shutterstock~

Mladi postali milijarderi

Elizabet Holms je sa 19 godina osnovala kompaniju Teranos, a već sa 31. godinom je došla do sume od 9 milijardi dolara, što ju je načinilo najmlađom milijarderkom u SAD. Njena kompanija koristila je tehnologiju, za koju je Holmsova tvrdila, da može da otkrije bolesti sa nekoliko kapi krvi.

S druge strane, jedna od najvećih kripto berzi FTX osnovana je 2019. godine i njena vrednost je u jednom trenutku bila procenjena na 40 milijardi dolara.

Sunovrat Holmsove vezuje se za 2015. godinu, kada je "uzbunjivač" izašao u javnost sa informacijama da njena kompanija vara na testovima, a prošlu godinu je obeležio kolaps berze FTX.

kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Varali klijente 

Klupko je počeo da se odmotava u momentu kada je suosnivač berze FTX u novembru podneo ostavku na mesto izvršnog direktora, a ujedno i zahtev za bankrot kompanije.

Odmah zatim, otkriveno je da je Benkmen Frid tajno preneo 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTKS-a u njegovu trgovačku kompaniju Alameda Research.

Umesto da zaštiti ta sredstva, kao što je Benkmen-Frid više puta javno obećavao, on je novac koristio za otplatu kreditora Alamede, kupovinu imovine i ulaganja u političke kampanje.

Godinama ranije, laborantkinja Erika Čeng poslala je pismo regulatornoj agenciji, u kojem je tvrdila da kompanija Teranos "ima rupe" u poslovanju.

Revolucionarna ideja mlade vizionarke, kako su zvali Elizabet Holms, obrušila se kao kula od karata nakon što je istraga utvrdila da kompanija nije koristila sopstvene mašine za testiranje krvi i da je uređaj davao nepouzdane rezultate.

Elizabet Holms, Elizabeth Holmes Foto: Tanjug/AP

Oboje tvrdili da nisu krivi

I Frid i Holmsova tvrdili su tokom suđenja da nisu krivi. Elizabet je 2021. godine rekla da su u njenoj kompaniji "mislili da je to zaista velika ideja" i izjasnila se da nije kriva.

Frid je prošle nedelje priznao u svom svedočenju da je "mnogo ljudi povređeno", ali je tvrdio da je delovao u dobroj veri i da nije kriv.

Dodao je da "nije bio sasvim siguran" šta se dogodilo sa novcem koji su korisnici FTX-a slali Alamedi kada su otvorili svoje račune, verujući osoblju da rukuje i prati novac.

Rekao je da misli da novac za otplatu Alamedinih kredita dolazi od kompanije, a ne od kupaca FTX-a kako su tužioci tvrdili, i da nikada nije upućivao svoje prijatelje da daju političke donacije.

Osporavajući ranija svedočenja drugih, on je rekao da nije postao svestan da Alameda duguje 8 milijardi dolara u depozitima klijenata FTX do oktobra 2022.

Pomagali im partneri

Oboma su pomogli partneri u milionskoj prevari. Rameš "Suni" Balvani, bivši glavni operativni direktor Teranosa i bivši dečko Elizabet Holms, osuđen je prošle godine na skoro 13 godina zatvora zbog učešća u prevari.

Troje najbližih Fridovih prijatelja i kolega, među kojima je i njegova bivša devojka Kerolin Elison, priznali su krivicu i pristali da svedoče protiv njega u nadi da će sebi smanjiti kaznu.

kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Sem Benkmen Frid / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Suđenja dugo trajala

Suđenje Holmsovoj počelo je u novembru 2021. godine, ali više od tri godine nakon što je Theranos raspušten i šest godina nakon što je Vol Strit Džurnal otkrio probleme sa testovima.

Krajem decembra naredne godine je osuđena na 11 godina zatvora, a tek u maju ove godine je otišla u zatvor. Dva meseca kasnije joj je kazna smanjena na devet godina, šest meseci i 29 dana.

Iako je još rano tvrditi da i propalog kralja kripta očekuje dugo suđenje, veruje se da će njegovi advokati uložiti žalbu na današnju odluku suda.

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>