• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Brza pruga do Subotice biće gotova do kraja 2024. godine"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je novih 108 kilometara brze pruge

  • 1
brza pruga BG NS Foto: Ministarstvo građevine

- Izgradnja brze pruge do Subotice je prioritet kada je o izgradnji pruga i ona će biti završena do kraja 2024. godine - izjavio je danas ministar saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Srbije, Goran Vesić, i dodao da će ovo biti najbrže izgrađena pruga na svetu.

On je za Tanjug rekao da je pruga trebalo da bude završena do sredine 2025. godine, ali da je upućena molba kineskim graditeljima da ubrzaju radove, što su oni i učinili, pa će novih 108 kilometara brze pruge biti urađeno do kraja sledeće godine.

- Time ćemo, sa postojećih 75 kilometara koje imamo od Beograda do Novog Sada, imati 183 kilometara. Kupujemo i pet kompozicija koje će se koristiti na pruzi Beograd-Budimpešta, a njen deo na mađarskoj strani biće gotov u drugoj polovini 2025. godine - rekao je Vesić.

Naveo je da će se, kada ove pruge budu gotove, od Beograda do Subotice stizati za sat i 10 minuta vožnje, a od Beograda do Budimpešte za oko tri sata.

Kada je reč o izgradnji pruge Beograd-Niš, u vrednosti od 2,7 milijardi evra, Evropska unija (EU) je dala grant od 610 miliona evra, a Vesić je rekao da će "prvo biti raspisani tenderi za tri deonice pruge i da bi izgradnja mogla da počne sledeće godine".

- Pruga je dugačka 230 km i očekujem da ćemo njome moći da se vozimo 2028. godine, i da će se od Beograda do Niša putovati 100 minuta. U međuvremenu, mi već radimo prugu Niš-Brestovac, za šta smo takođe dobili grant EU, a počeli smo i obnovu pruge Niš-Dimitrovgrad, zajedno sa Bugarima.

Vesić je naveo da je i sa Severnom Makedonijom potpisan memorandum, kojim su dve zemlje zajedno nastupile pred EU za brzu prugu Niš-Skoplje, dužine oko 135 km u Srbiji i oko 50 do 60 km u S. Makedoniji.

Kada je o putevima reč, navodi da će put do Požege biti završen u septembru sledeće godine, 2024. se očekuje i početak izgradnje puta do Duge Poljane. Dodao je da je, u međuvremenu, dogovoreno da se uradi projekat saobraćajnice Nova Varoš-Duga Poljana, kako Prijepolje, Priboj i Nova Varoš ne bi ostali "slepo crevo".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>