• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penzije se koriste sve duže: Žene u penziji "izvadile prosek", kakva je razlika između 2008. i 2022?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se navodi u poslednjem broju "Glasa osiguranika", glasilu Fonda PIO, dužem korišćenju penzija su više doprinele žene

  • 3
Penzionerka starija žena Foto: Pixabay

Penzije se u Srbiji koriste sve duže, što pokazuju i podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) prema kojima su starosni penzioneri 2008. godine penziju koristili 15,5 godina a prošle godine 19.

Pritom, kako se navodi u poslednjem broju "Glasa osiguranika", glasilu Fonda PIO, dužem korišćenju penzija su više doprinele žene budući da su one 2008. godine starosnu penziju u proseku koristile 16, a 2022. godine 21 godinu, dok je kod muškaraca prosek 2008. godine iznosio 15, a prošle godine 17 godina, prenosi Tanjug.

Kada je reč o prosečnom stažu korisnika starosne penzije, on je 2008. godine iznosio 33 godine za muškarce, a 27 godina za žene, a 15 godina kasnije muškarci su u proseku imali godinu staža više, odnosno 34 godine, a žene 30 godina, tj. radile su u proseku tri godine duže od onih koje su se penzionisale 2008. godine.

U skladu sa prethodnim podacima, statistika pokazuje i pomeranje granice navršenih godina života starosnih penzionera kojima je pravo na penziju prestalo zbog smrti, te su tako i žene i muškarci 2008. godinu starosnu penziju u proseku koristili do svoje 75. godine, a 2022. godine muškarci su koristili starosnu penziju do 78, a žene do 79. godine života.

Razlike postoje i kod pojedinih kategorija osiguranika pa starosni penzioneri iz kategorije zaposlenih imaju najviše godina staža.

Tako su 2022. godine, muškarci u proseku imali 36 godina staža, a žene 32, dok su najmanje staža osiguranja imali starosni penzioneri iz kategorije poljoprivrednih osiguranika, muškarci prosečno 22, a žene 18 godina staža.

Muškarci, korisnici starosne penzije iz kategorije samostalnih delatnosti u proseku su radili 33 a žene 29 godina.

S druge strane, među korisnicima starosne penzije, najdugovečniji su poljoprivrednici koji su, prema podacima za prethodnu godinu, penziju primali u proseku 17 godina muškarci, odnosno 23 godine žene, a i muškarci i žene poljoprivrednici su starosnu penziju koristili u proseku do svoje 83. godine života.

Bivši zaposleni su penziju koristili do svoje 78 godine, muškarci u proseku 17 godina, a žene 21.

Statistika govori da su, prema podacima za istu godinu, muškarci iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti starosnu penziju primali do svoje 76. a žene do 73. godine života, odnosno da su nekadašnji preduzetnici u proseku najkraće primali starosnu penziju, 12 godina muškarci, a žene 13 godina.

U slučaju starosnih penzionerki iz kategorije samostalnih delatnosti to je čak 10 godina provedenih u penziji manje u odnosu na starosne penzionerke iz kategorije poljoprivrednika, odnosno osam manje u poređenju sa nekadašnjim osiguranicama iz kategorije zaposlenih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    6. novembar 2023 | 04:38

    Sto ne napisete sta smo mogli i koliko mogli tad da kupimo ,od te penzije. Poredjenja benzina,mesa,plina .itd

  • DRagutin

    6. novembar 2023 | 03:28

    Nije ovaj tekst slučajno iznikao... Tu garant u pozadini stoji pomeranje starosne granice za odlazak u penziju!

  • Vrbas

    6. novembar 2023 | 06:48

    Kod nas ljudi umru posle mozdanog npr, a posle sahrane stigne odbijenica za tudju negu i pomoc. A ima mnogo slucajeva gde zene kuvaju i voze bicikl, a deca im preko veze sredila tudju negu i pomoc. Proveri Dano...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>