• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

MMF razmatra dodatno finansiranje Ukrajine?

Vreme čitanja: oko 1 min.

MMF će analizirati preduzete mere u oblasti fiskalne, monetarne i kursne politike

  • 0
Danska, Ukrajina, avioni F-16 Foto: Tanjug/AP

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Ukrajini će po drugi put proveravati kako Kijev ispunjava svoje obaveze iz oblasti ekonomske i monetarne politike, i razmotriti proširenje postojećeg paketa pomoći iz proširenog fonda (EFF).

Provera počinje danas i biće u hibridnom formatu - kako oflajn, tako i onlajn, saopštila je Narodna banka Ukrajine (NBU), a prenosi Komersant.

MMF će analizirati preduzete mere u oblasti fiskalne, monetarne i kursne politike, obezbeđivanje finansijske stabilnosti, kao i strukturne reforme za srednjeročni i dugoročni rast, pojašnjava NBU.

Stručnjaci će razgovarati i o finansiranju deficita državnog budžeta Ukrajine.

"Revizija EFF neće biti laka, ali ukrajinski tim je radio koherentno i efikasno više od 20 meseci rata. Jasno smo svesni suštinske potrebe da zadržimo podršku MMF, ne samo za dalje finansiranje budžetskih potreba, već i za razvoj naše zemlje i njene evropske budućnosti", naglasio je direktor NBU Andrij Pišni.

Premijer Ukrajine, Denis Šmihal, 2. novembra je najavio je da će MMF razmotriti program proširenog finansiranja zemlje, što će Kijevu dati priliku da dobije još jednu tranšu pomoći u vrednosti od približno 900 miliona dolara.

Prema rečima ministra finansija Ukrajine, Serhija Marčenka, bez pomoći Zapada - Kijev će sledeće godine imati budžetski deficit od 29 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>