• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali: Inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

U septembru je iznosila 10,2 odsto

  • 3
Inflacija nafta hrana Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji je inflacija u oktobru, prema fleš proceni, iznosila 8,5 odsto, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

- Sa 10,2 odsto u septembru, inflacija je u oktobru pala na 8,5 odsto, mnogo brže od očekivanog. To je sjajna vest i želim da čestitam građanima Srbije jer je to veliki uspeh svih nas - rekao je Mali tokom obilaska nove zgrade Centrale Poreske uprave (PU) u Zemunu.

Mali je naglasio da se jednocifrena inflacija očekivala u decembru, ali kako je naglasio očigledno su sve mere koje su preduzete prethodnih meseci već dale svoj rezultat.

- Niža su nam inflatorna očekivanja i mnogo je veći pad inflacije nego što smo očekivali. Znači sve one aktivnosti koje su vezane za akciju Bolja cena, kontrolu cena goriva, za to što imamo jednu od najnižih cena struje i gasa u Evropi, ali i to što i dalje držimo pod kontrolom neke cene osnovnih životnih namirnica i restriktivna fiskalna politika, doprinele su ovom snažnom padu inflacije u oktobru - naglasio je Mali.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>