• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijani zaplenili sredstva Airbnb-a zbog navodne utaje poreza: Tri rukovodioca pod istragom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrhovni sud EU kasnije je presudio da Airbnb treba da poštuje zahteve

  • 0
Hrvatska, CG, Turska, Italija, Malta Foto: Excelsiorparco.com

Italijanski sudija je naložio zaplenu 779,5 miliona evra od Airbnb-a, giganta za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, zbog navodne utaje poreza.

Tužioci kažu da firma nije uspela da naplati porez od stanodavaca - u iznosu od oko 3,7 milijardi evra prihoda od zakupa. Stanodavci u Italiji moraju da plate porez od 21% na svoju zaradu, a Airbnb je rekao za BBC da je "iznenađen i razočaran akcijom koju je najavio italijanski javni tužilac".

Portparol ove kompanije, Kristofer Nutli, kaže da je evropsko sedište Airbnb-a od juna radilo na rešavanju ovog pitanja sa italijanskom poreskom agencijom, i dodaje: "Uvereni smo da smo delovali u potpunosti u skladu sa zakonom i nameravamo da ostvarimo svoja prava u vezi sa ovim pitanjem".

Tri osobe koje su imale rukovodeće pozicije u Airbnb-u, od 2017. do 2021. godine, takođe su bile pod istragom, saopštili su tužioci Tribunala u Milanu.

Airbnb je 2022. godine osporio italijanski zakon koji zahteva od kompanije i drugih pružalaca kratkoročnih zakupnina da zadrže 21% prihoda od zakupa od stanodavaca i plate poreskim vlastima. Kompanija je tvrdila da su zahtevi Italije u pogledu oporezivanja u suprotnosti sa principom slobode pružanja usluga Evropske unije u bloku od 27 zemalja.

Vrhovni sud EU kasnije je presudio da Airbnb treba da poštuje zahteve. Poslednjih godina, italijanske vlasti su pojačale kontrolu nad poreskom praksom velikih kompanija poput Airbnb-a, koji posluje u zemlji od 2008. godine.

Inače, italijanski tužioci su pokrenuli istrage u vezi sa porezom i protiv Netfliksa i Mete, prema izveštajima medija. Prošlog meseca, tamošnji političari su rekli da "planiraju da se obračunaju sa stanodavcima koji ne plaćaju porez na kratkoročni zakup", preko platformi poput Airbnb-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>