• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko nam se uvećava dnevnica kada radimo za državni praznik?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proverili smo i da li poslodavac ima pravo da vam ne isplati uvećanu zaradu ako praznik pada za vikend

  • 2
Državni praznik, neradni dani Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock, Telegraf, Pixabay

Dan primirja u Prvom svetskom ratu ove nedelje pada u subotu, što znači da ove godine nećemo imati pravo na produženi vikend. Naime u ovom slučaju ne važi sistem prenosa na prvi sledeći radni dan, koji je uobičajen ako praznik pada u nedelju. Ipak, oni koji budu radili 11. novembra - imaće pravo na "duplu dnevnicu".

Po sistemu, "bolje išta nego ništa", svi koji rade ove subote imaće pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika, koji je neradan dan. I ovo je definisano Zakonom o radu, član 108.

Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad...) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Ukupno 210 odsto

Prema članu 114. Zakona o radu, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu u sledećim slučajevima:

  • za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan;
  • godišnjeg odmora;
  • plaćenog odsustva;
  • vojne vežbe i
  • odazivanja na poziv državnog organa.

Ako radite u subotu, primićete 100 odsto redovne dnevnice, plus uvećanje. Odnosno, za taj dan koji provedete na poslu ćete praktično primiti 210 odsto ugovorene dnevnice.

Poslodavac prevara Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf.rs

Da li je poslodavac dužan da vas "duplo" plati subotom?

Naime, dešavalo se da pojedini poslodavci ne isplaćuju duple dnevnice, ako praznik pada za vikend, tvrdeći da se "subota i nedelja ne vode kao radni dan".

Pitanje da li postoji rupa u Zakonu, te da li poslodavac ima legitimno pravo da vam ne isplati rad na praznik ako pada za vikend, proverili smo sa advokatskom kancelarijom.

Kako pojašnjava advokat Tijana Vladisavljević, sve zavisi od onoga što vam piše u Opštem aktu poslodavca i Ugovoru o radu.

Ukoliko je u njima jasno definisan rad subotom i nedeljom, onda sigurno ostvarujete pravo na uvećanu zaradu.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    9. novembar 2023 | 08:47

    Kome se uvećava dnevnica za praznike? U privatnom sektoru to ne postoji.

  • Idi begaj

    9. novembar 2023 | 00:09

    Radim u Mercator S, i mnogo puta se desilo da mi ne isplate uvećanje za rad na praznik, npr. stigne dopis da poslovođa sme da navede samo određen broj radnika za uvećanje, i ti radnici se potpišu da su radili, a ostali ništa. Jad i beda od ove naše tigraste države. Siniša Mali priča o padu inflacije, a žvake juče poskupele sa 70.99 na 82.99.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>