• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasila se Koka-Kola Austrija koja puni Römerquelle za hrvatsko tržište: "Problem nije u našoj proizvodnji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više osoba javilo se zdravstvenim ustanovama zbog simptoma povezanih sa trovanjem

  • 1
Voda Foto: Shutterstock, Wikipedia

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš potvrdio je jutros da ima novih slučajeva trovanja, nalik na slučaj trovanja gaziranim pićem u Rijeci, ali i da pacijenti nisu konzumirali isti proizvod. Kako je rekao, neki su čak konzumirali slane štapiće.

- Moramo sve zajedno povezati, a ne plašiti javnost. Izvestićemo javnost kad se uspostavi veza, a dotad načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže koja bi trebalo da bude zdravstveno u potpunosti sigurna - rekao je Beroš ranije danas.

Podsetimo, juče je nakon niza poruka o navodnom trovanju mineralnom vodom u riječkom ugostiteljskom objektu, policija potvrdila da je došlo do incidenta i da je jedna osoba hospitalizovana.

Ispostavilo se da je osoba popila gutljaj mineralne vode Römerquelle Emotion Blueberry-Pomegranate u staklenoj boci od 330 ml, kada je počela da oseća prve simptome.

Sinoć je prijavljen još jedan slučaj u Zagrebu, kada se osoba požalila na iste simptome nakon navodne konzumacije Koka-Kole u plastičnoj flašici.

Inače, Römerquelle se za hrvatsko tržište puni u Austriji, dok se Koka-Kola puni u postrojenjima u Hrvatskoj. Profesor Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta hemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je za Index.hr da se radi o dve različite linije i dve različite tehnologije.

- Nakon što se pogon očisti, mora se raditi analiza i to se mora ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralan ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svetlo da se pune boce. Teško mi je da poverujem da se radi o sistemskom previdu - dodao je Meštrović i pojasnio da je analiza kiselosti vode gotova za minut i da to rade studenti na prvoj godini fakulteta.

Ne može se doznati o kojoj kiselini je reč, ali se može utvrditi da li je tečnost opasna po zdravlje.

Oglasila se Koka-Kola Austrija

Koka-Kola Austrija oglasila se saopštenjem, u kom je naglasila da su sproveli internu istragu i da problem nije u njihovoj proizvodnji.

- Poslali smo uzorke u nezavisnu akreditovanu laboratoriju na dalje testiranje - saopštio je portparol austrijske Koka-Kole za hrvatski portal 24sata.

- Delujemo u skladu s najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, koje redovno proveravaju nadležna tela. Paralelno smo sproveli temeljnu internu istragu koja nije pokazala probleme u našoj proizvodnji. Osim toga, poslali smo uzorke u nezavisnu, akreditovanu laboartoriju na dalje testiranje. Vlasti imaju punu podršku naših kolega na terenu da istraže i razjasne slučaj - dodali su su iz Koka-Kola Austrija.

Nezvanično, gotovi su rezultati analize 16 uzoraka izuzetih iz riječkog kafića i novih koji su u međuvremenu pristigli, koju je sproveo Hrvatski zavod za javno zdravlje. Analiza je pokazala da su utvrđene određene nepravilnosti javlja Index.

Podsetimo, kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, na srpskom tržištu ne postoji sporna mineralna voda Römerquelle Emotion Blueberry-Pomegranate.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    8. novembar 2023 | 12:36

    Da nemaju nekog trovatelja koji ubrizgava u pojedine proizvode......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>