• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skandal na radnom mestu u fabrici: Robot zgnječio radnika na smrt, "pomešao ga sa gajbom povrća"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo, nažalost, nije prva nesreća te vrste u Južnoj Koreji

  • 0
Sveće, Sveća Foto: Shutterstock

Industrijski robot je, u jednom fabričkom postrojenju u Južnoj Koreji, zgnječio zaposlenog tehničara koji je od posledica povreda preminuo.

Nesreća se dogodila u neimenovanoj fabrici, tokom radnog procesa, u kojem je robot verovatno greškom pomešao čoveka i gajbu povrća, prenosi AP.

Policija ispituje da li je robot bio nebezbedan ili je došlo do kvara mašine. Pokrenuta je istraga protiv odgovornih za bezbednost u distributivnom centru i ispituju se okolnosti nesreće.

- Nije reč o naprednom robotu, ojačanom veštačkom inteligencijom, već o mašini koja jednostavno skuplja gajbice ili kutije i stavlja ih na palete - rekao je Kang Jin-gi koji vodi istrau u policiji.

Prema navodima policije, fatalna nesreća dogodila se u utorak oko 19:45 sati u centru za distribuciju poljoprivrednih proizvoda u provinciji Južni Gjeongsang.

Robot je, inače, dizajniran da zgrabi kutije paprika i stavi ih na paletu. Kada je tehničar (40) zadužen za robotiku proveravao senzore robota, on ga je zgrabio, gurnuo ga gornjim delom tela na traku za montažu, zgnječivši mu grudi i lice.

Muškarac je prebačen u bolnicu, ali je podlegao teškim povredama, javila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na informacije policije.

Pretpostavlja se da je došlo do kvara u funkcionisanju robota.

Inače, ovo nije prva nesreća te vrste u Južnoj Koreji. U martu je jedan Južnokorejac zadobio teške povrede nakon što ga je robot zarobio u fabrici auto-delova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>