• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Preselite se ovde i zaradite 30.000 evra": Mali, osunčani grad vapi za stanovnicima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradsko veće je lane pokrenulo program za privlačenje novih vlasnika kuća, mameći ih izdašnim novčanim podsticajima

  • 3
Presicce-Acquarica Presicce-Acquarica / Foto: Shutterstock

Opšte su poznate kampanje italijanskih sela i manjih zajednica - vezane za privlačenje potencijalnih rezidenata. Dakle, njima je ideja da obnove napuštene, ruralne sredine koje je stanovništvo godinama napuštalo.

Zato i daju kuće po simboličnim cenama, čak smešnim, kao na primer - za 1 evro.

Ovaj put, priča je nešto drugačija. Mali, osunčani grad na jugu Italije ponudio je čak 30.000 evra novim stanovnicima da dođu i presele se tu.

U pitanju je mesto Preziče-Akvarika (Presicce-Acquarica), poznato po “zelenom zlatu”, odnosno izuzetno kvalitetnom maslinovom ulju... Takođe, pretpostavlja se da u njemu za samo nekoliko godina neće više biti nikoga.

To je, nažalost, problem sa kojim se suočavaju brojna ruralna područja u Evropi, a specijalno u Italiji. Stanovništvo koje je tu stari, a mladi masovno odlaze u gradove ili se odlučuju da nemaju potomke.

Stoga je i pokrenuta nova kampanja "Preselite se u Italiju i zaradite 30.000 evra". Iza ove akcije stoje lokalne vlasti, koje su odličile da dele bespovratna sredstva ljudima koji kupe kuću i prijave se kao stanovnici Preziče-Akvarike.

Inače, reč je o mestu koje se sastoji od dva gradića - Prezičea i Akvarike del Kapo, a smešteno je na južnom vrhu italijanske regije Pulja.

Gradsko veće je lane pokrenulo program za privlačenje novih vlasnika kuća, mameći ih izdašnim novčanim podsticajima. Da bi se kvalifikovali za prijavu, pojedinci ili porodice moraju zvanično da se prijave i presele tamo.

Ali, "caka" je opet ista: moraju da novac ulože u kuće u koje se presele, pri čemu te nekretnine moraju biti stare, odnosno izgrađene pre 1991. godine. Takvih je oko 30% nekretnina u osunčanom italijanskom mestu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>