• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen poziv za izradu dokumentacije za gradnju pešačkog mosta preko Save

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen poziv za izradu dokumentacije za gradnju pešačkog mosta preko Save

  • 0
Vremenska prognoza, lepo sunčano vreme, sunčan dan Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP Beograd (Vračar) raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za gradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save, gradske opštine Novi Beograd i Čukarica, a rok za podnošenje ponuda je 8. decembar.

Kako se navodi u javnom pozivu, pešačko-biciklistički most sa pristupnim rampama preko reke Save predviđen je između novobeogradskog bloka 70 i Ade Ciganlije i planirano je da bude dugačak 520 metara. Širina bi trebala da bude šest metara, od toga je tri metra širine predviđeno za bicikliste, a tri metra za pešake.

Kako se navodi u dokumentu javnog poziva, transformacija grada urbanom mobilnošću jedna je od tema urbanog razvoja definisana u Planu održive urbane mobilnosti Beograda, kojom se pomoću aktivnog transporta omogućava povećanje udela pešačkog i biciklističkog sadržaja, doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, zdravlju populacije, poboljšava bezbednost i kretanje u odnosu na zagušenja saobraćajne mreže, podiže kvalitet života stanovnika, utiče na zaštitu životne sredine, inkluzivni razvoj i dostupnost sadržaja i usluga.

"Cilj realizacije predmetne pešačko-biciklističke veze je promovisanje urbane mobilnosti i povezivanje zelenih i rekreativnih zona grada sa ostalim, pre svega stambenim delovima grada, a posebno Novog Beograda i Ade Ciganlije", navodi se u dokumentu poziva.

Konfiguracija Novog Beograda je povoljna za razvoj pešačko-biciklističke infrastrukture i saobraćaja, a planirana veza ima za cilj da poveže sremsku obalu sa zelenim i rekreativnim površinama na Adi Ciganliji.

"Osim u rekreativne svrhe, povećanje pešačko-biciklističke infrastrukture doprinosi dostupnosti drugih sadržaja i usluga, kao i pešačkog kretanja, te smanjenju pritiska motornim vozilima Ade Ciganlije na čukaričkoj strani, što će doprineti smanjenju emisije ugljen dioksida, povećanju kvaliteta vazduha i zaštiti životne sredine i održivom razvoju urbane strukture", navodi se u dokumentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>