• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moody's upozorio Ameriku: Na korak ste od gubitka poslednjeg savršenog kreditnog rejtinga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moody's je jedina od tri glavne agencije za kreditni rejting koja je Sjedinjenim Državama dodelila izvanredan rejting AAA, koji je zadržala od 1917.

  • 0
White House Bela kuća Foto. Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su korak bliže gubitku poslednjeg savršenog kreditnog rejtinga nakon što je Moody’s Investors Service u petak promenio izglede nacionalnog duga na negativan nakon zatvaranja tržišta.

Iako ovaj potez ne znači automatski da će smanjiti kreditnu sposobnost Amerike, on povećava šanse prenosi CNN. Čak i izgledi za snižavanje rejtinga SAD mogu da naškode investicionim portfeljima Amerikanaca, da im dodatno poskupi pozajmljivanje novca i da vladi bude skuplje da otplati svoje dugove.

Ovi efekti bi verovatno bili još bolniji ako Moody's na kraju smanji rejting američkog duga.

Smanjena fiskalna snaga nacije, poništena ekstremnom pristrasnošću u Vašingtonu, bila je ključni pokretač akcije, navodi se u saopštenju Moody'sa.

- U kontekstu viših kamatnih stopa, bez efikasnih mera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanja prihoda, Moody's očekuje da će fiskalni deficiti SAD ostati veoma veliki, što će značajno oslabiti dostupnost duga - navodi se u saopštenju.

Zvaničnici američke vlade odbili su ovaj potez, navodeći između ostalih faktora likvidnost američkih državnih obveznica.

- Ne slažemo se sa prelaskom na negativnu prognozu - rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo u saopštenju.

- Američka ekonomija ostaje jaka, a hartije od vrednosti trezora su najistaknutija bezbedna i likvidna imovina u svetu - dodao je.

Moody's je jedina od tri glavne agencije za kreditni rejting koja je Sjedinjenim Državama dodelila izvanredan rejting AAA, koji je zadržala od 1917.

Standard and Poor's je prvi put snizio rejting Sjedinjenih Država 2011. godine, nakon što je došlo do gornje granice duga. U avgustu je Fitch Ratings srušio kreditni rejting Amerike nakon najnovije debate o gornjoj granici duga.

Moody's je citirao više nedavnih događaja koji ilustruju izuzetnu političku podelu Amerike, uključujući skoro neispunjenje obaveze ranije ove godine pre nego što je Kongres pristao na povećanje limita duga.

- Po mišljenju Moody’sa, takva politička polarizacija će se verovatno nastaviti - navodi agencija.

- Kao rezultat toga, izgradnja političkog konsenzusa oko sveobuhvatnog, kredibilnog višegodišnjeg plana za zaustavljanje i preokretanje rastućih fiskalnih deficita kroz mere koje bi povećale vladine prihode ili reformsku potrošnju na prava, izgleda izuzetno teško.

kreditni rejting Foto: Pixabay

Šta bi još jedno smanjenje rejtinga moglo da znači za Amerikance?

Američki dug investitori dugo smatraju najsigurnijim utočištem, ali Fitch-ovo nedavno smanjenje, zajedno sa upozorenjem Moody'sa, sugeriše da je izgubio deo svog sjaja.

Smanjenje rejtinga bi verovatno izazvalo porast prinosa američkog trezora jer investitori vide veći rizik u pozajmljivanju novca vladi.

Američki trezori, a posebno 10-godišnji američki trezor, utiču na sve vrste dugova, od hipotekarnih stopa za kuće koje Amerikanci kupuju do ugovora zaključenih širom sveta.

Odmah nakon objave, prinosi američkog trezora su se pomerili malo više pred zatvaranje tržišta obveznica u 17 sati po istočnom vremenu u toku vikenda.

Sledeći korak za Moody's biće da se podvrgne detaljnijoj reviziji američkog duga kako bi se utvrdilo da li je sniženje opravdano. Recenzije se obično završavaju u roku od 30 do 90 dana u slučajevima kada pregled "ne zavisi od događaja čiji tajming Moody’s ne može da kontroliše", navodi se u sažetku metodologije koji je pre petka objavio komitet za rejting.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>