• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PKS predstavila eCarinu: Od EU smo dobili 9 miliona evra, a šta ovaj projekat znači za trgovinu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas su se u Beogradu okupili predstavnici državnih institucija, donatori i vodeće kompanije

  • 0
eCarina Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Uprava carina Srbije, u saradnji sa resornim Ministarstvom finansija, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Privrednom komorom Srbije, organizuje danas u Beogradu Panel diskusiju "Carina na klik", koja ujedno obeležava i početak implementacije projekta eCarina.

Projekat je počeo u maju, a u decembru 2025. bi trebalo da krene njegova puna primena. Brže carinjenje roba je jedna od glavnih prednosti, kažu iz Uprave carine.

Kako je navedeno i u zvaničnom saopštenju, Republika Srbija je, uz podršku Evropske unije, pokrenula projekat eCarina sa ciljem da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

To bi, dodaje se, trebalo da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu. Inače, finansijska podrška Evropske unije za ovaj projekat iznosi 9 miliona evra.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji, od ovih 9 miliona evra najviše sredstava biće usmereno na digitalizaciju i automatizaciju procesa.

Implementaciju projekta koji se sastoji iz tri ugovora - sprovode konzorcijumi koje predvode Ernst&Young, Comtrade i Seyfor.

  • Ugovor o nabavci hardvera
  • Ugovor o razvoju softvera
  • Ugovor o tehničkoj pomoći
eCarina Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

U partnerstvu sa Ministarstvom finansija, Uprava carina radi na nabavci i implementaciji informaciono-komunikacione opreme, razvoju softverskih sistema i njihovoj integraciji u postojeći IT sistem. Osim tehničkih aspekata, eCarina se, takođe, bavi administrativnim kapacitetima, kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonima.

"Uprava carina će brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja. Brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova", saopšteno je.

Glavni ciljevi

  • Modernizacija carinskih procedura
  • Olakšavanje međunarodne trgovine
  • Usklađivanje sa evropskim normama
  • Povećanje konkurentske prednosti

Današnji skup u prestonici je tim povodom okupio predstavnike državnih institucija, donatore i vodeće kompanije u Srbiji, koje se bave međunarodnom trgovinom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>