• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslanici EU postigli dogovor o budžetu za 2024. godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tek treba da bude odobren sporazum

  • 0
Evropska Unija, evri, budžet Foto: Shutterstock

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Saveta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sledeću godinu, a on će iznositi 189,4 milijarde evra.

Poslanici EU su naveli da su, pored toga, obezbedili i dodatna finansijska sredstva za neke od prioriteta parlamenta, kao što su humanitarna pomoć, program za istraživanje i razvoj bloka Horizont Evropa i program razmene Erazmus, preneo je briselski portal Politiko.

Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, naglasila je da postoji "dovoljno finansijskih mogućnosti da se odgovori na nepredviđene okolnosti".

Budžet će, navodi se u saopštenju EK, pomoći u rešavanju "najhitnijih posledica krize na Bliskom istoku, kao i u Evropi i njenom susedstvu".

EK je juče naglasila i da je "hitno potreban brz dogovor" o MFF-u, a podseća se da su ti razgovori "još u toku". Evropski parlament i Evropski savet tek treba da odobre sporazum o budžetu za 2024. godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>