• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Štedite "ispod slamarice" ili u banci? Na ovom mestu je vaš novac najsigurniji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godine iza nas definitivno nisu bile blage prema nama, otuda i aktuelna dilema

  • 0
Štednja, kasica prasica Foto: Shutterstock

U anketi koju smo sproveli prošli mesec, 47 odsto vas je reklo da na mesečnom nivou ne uspeva da uštedi, dok je jedan IT stručnjak nedavno tražio savet na mreži ,,kako da uštedi više na godišnjem nivou".

Godine iza nas definitivno nisu bile blage prema nama. Prvo je usledila pandemija koronavirusa, zatim kriza u Ukrajini, a trenutno se stvara nova na Bliskom Istoku.

Sve to uticalo je na rast cena, ali i uvek aktuelno pitanje štednje i sigurnosti. U neizvesnim okolnostima sa kojima se suočava ceo svet poslednjih godina, donosimo odgovore i rušimo aktuelne mitove: Štedeti ispod slamarice ili u sefu banke; Oročena štednja, da ili ne i kako odabrati pravu banku.

Gde je vaš novac najsigurniji?

Prošlo je vreme čuvanja novca u "slamarici" – zato je preporuka da se evri oroče u banci, ali mudro. Novac koji čuvate u kući gubi na vrednosti zbog inflacije, dok se ta vrednost u banci povećava zbog kamate koju dobijate kao klijent.

Na plastičnom primeru, ako 10.000 evra ostavite kod kuće, to će za godinu dana i dalje biti 10.000 evra, i to sa manjom kupovnom moći. Ali, ukoliko ih oročite u nekoj od banaka na 12 meseci, možete dobiti kamatu od oko 380 evra. To je iznos koji ste “zaradili” bez preteranog truda, samo zato što ste oročili novac kod pouzdane banke.

Trošenje novca , štednja Foto: Shutterstock

Kraljica štednje

Prema podacima pojedinih banaka, ljudi kreću sa štednjom već od 28. godine, a najviše štede građani stari oko 40-50 godina, dok u kasnijim godinama štednja polako opada.

Za sada u štednji prednjače muškarci, ali ne mora i nužno da znači da su oni donosioci odluka o štednji, već se porodična štednja vodi na njihovo ime.

Kada je reč o donošenju odluke o štednji, uvek je važno da znate šta je vaš krajnji cilj.

Ako štedite za neku veću investiciju, poput nekretnine ili automobila, bankari savetuju oročenu štednju, tzv. "Kraljicu štednje". A zašto?

Oročena štednja znači da ste novac ostavili u banku na određeni rok, obično 12, 18, 25 ili 36 meseci. Vaš novac tu stoji do isteka oročenja, i „raste“, tako što mesečno dobijate kamatu na njega. Kamata je obično veća u odnosu na onu koju biste dobili za štednju po viđenju, jer novac ne možete da koristite u periodu na koji ste ga oročili.

Banka, ugovor Foto: Shutterstock, Pixabay

Kako odabrati pravu banku?

Kada se bira banka, treba voditi računa o dve stvari. Prva je visina kamatnih stopa koje banka nudi za oročenu štednju. Druga, na koju građani često zaborave, jeste sigurnost i pouzdanost banke.

ProCredit banka je u tom smislu win-win izbor: tradicionalno visoke kamatne stope na oročenu štednju u evrima i dolarima i visok nivo garancija, jer štednja u ProCreditu garantuje sigurnost uloga.

ProCredit banka do kraja godine ima ponudu za specijalne kamate za oročenu štednju u evrima i dolarima. Recimo, za one koji se odluče za oročenu štednju na 12 meseci za sve iznose (minimalni iznos je 5.000 evra) nude nominalnu kamatnu stopu od 4,50% i efektivnu kamatnu stopu od 3,83 % za štednju u evrima.

Šta to znači na plastičnom primeru? Ako uzmemo sumu od 10.000 evra, za 12 meseci, iznos čiste uštede po vašem računu biće 382.5 evra.

Na ovom linku možete izračunati kamatu na svaki oročeni iznos.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>