• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBS objavila novi podatak za inflaciju: "U skladu sa očekivanjima"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane se u oktobru približio jednocifrenom nivou i iznosio je 10,5 odsto

  • 0
šoping, kupovina, supermarket Foto: Shutterstock

Međugodišnja inflacija se u oktobru spustila na jednocifreni nivo i iznosila je 8,5 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS), pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku i navela da je ovakvo kretanje "u skladu sa njenim očekivanjima".

Smanjenju inflacije u oktobru je u najvećoj meri doprineo nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.

Iz NBS navode i da je mesečna inflacija u oktobru iznosila 0,3 odsto, što je slična dinamika rasta kao i u prethodna dva meseca i da je u najvećoj meri bila vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, 0,5 odsto i cena energenata, 0,3 odsto, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića, u proseku, ostale nepromenjene.

U okviru cena hrane, cene svežeg povrća su smanjene za 3,3 odsto, čime su one u periodu od jula do oktobra kumulativno smanjene za više od 20 odsto. Rast cena prerađene hrane u oktobru imao je istu dinamiku kao i tokom trećeg tromesečja, 0,2 odsto, što ukazuje na stabilizaciju kretanja na tržištu osnovnih životnih namirnica, navode iz NBS.

Tome je doprinelo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, na šta ukazuje i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno sa oktobrom snižene za 1,6 odsto.

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane se u oktobru približio jednocifrenom nivou i iznosio je 10,5%, što je najniže u prethodne dvegodine.

Mesečna dinamika rasta cena energenata u oktobru je znatno usporila u odnosu na prethodna dva meseca, zahvaljujući nižem rastu cena naftnih derivata, 0,2 odsto. Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u oktobru je usporio na 7,4 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, međugodišnje posmatrano, nastavile su da usporavaju rast, 7,3 odsto, dok je njihova mesečna dinamika bila opredeljena sezonskim poskupljenjem pojedinih proizvoda i usluga, kao što su školarina, obuća i odeća.

I prema novoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija bi krajem godine trebalo da iznosi oko 8,0 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>