• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpisan Sporazum o elektronskoj naplati putarine sa Mađarskom: "Štitimo lokalne puteve"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sistem naplate putarine odnosi se na frekventne saobraćajnice prvog B i drugog B reda koji nisu auto-putevi

  • 1
put, putarina Foto: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, potpisao je danas u Palati Srbija Sporazum o saradnji u oblasti elektronske naplate putarine sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Mađarske, Lazarom Janošem.

Vesić je rekao da je ovaj sporazum dokaz koliko dve zemlje blisko sarađuju.

- Naši mađarski prijatelji imaju sistem naplate putarine i zaštite lokalnih puteva već duže vreme. Danas smo ovim sporazumom dogovorili da taj sistem počne da radi i u Srbiji.

Istakao je i da se sistem naplate putarine odnosi na frekventne saobraćajnice prvog B i drugog B reda koji nisu auto-putevi, i odnosi se samo na kamione težine veće od 7,5 tona.

- Na taj način ćemo omogućiti da se zaštite lokalni putevi pošto je većina njih pod pritiskom. Osim same naplate imaćemo i merenje osovinskog opterećenja u asfaltu, što znači da ćemo moći da zaštitimo naše puteve - kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je dalje istakao, većina kamiondžija koji koriste lokalne puteve, preopterećuje svoje kamione i na taj način dodatno uništava puteve.

- Ne postoji nijedna evropska zemlja sa kojom Srbija ima bolju saradnju nego sa Mađarskom. U narednih četiri do pet godina neće biti nijedne zemlje u susedstvu sa kojom će Srbija biti bolje saobraćajno povezana od Mađarske - zaključuje Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hajduk

    13. novembar 2023 | 18:54

    Sve da oterate na auto put, ok, zasto od madjarskih kolega ne preuzmete sistem vinjeta i njihove godisnje cene, zasto ne preuzmete pratece objekte na auto putu, vidite li kakvi su nasi toaleti duz auto puta, samo da uzmete(otmete), a za ostalo nije vazno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>