• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenci zabranili popularno energetsko piće sa kofeinom: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procenjeno je da izloženost kofeinu kroz konzumiranje Prajm energetskih napitaka povećava verovatnoću štetnih efekata po zdravlje dotičnih grupa stanovništva

  • 1
prime, prajm Foto: Shutterstock

Inspektori slovenačke Uprave za bezbednost hrane zabranili su verziju energetskog napitka Prajm (Prime) sa kofeinom, jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima.

Inspekcija Uprave za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole Prajm pića na osnovu prijava. Otkrila je da su u opticaju dve verzije.

Naknadna pažljiva inspekcija sastojaka pokazala je da Prajm energetsko piće sadrži L-teanin koji, kako je već rečeno, nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugim namirnicama.

Time je ova jedna verzija popularnog pića zabranjena za prodaju, saopštila je inspekcija, a prenosi portal 24ur.

Inspektori su tokom poslednjih provera utvrdili da operateri više ne prodaju energetska pića sa kofeinom, već samo hidratantna pića marke Prajm, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Inspekcija je tokom nadzora identifikovala nekoliko uvoznika/distributera ovog pića. Uprava i Direktorat za javno zdravlje Ministarstva zdravlja zatražili su od Nacionalnog instituta za javno zdravlje procenu rizika.

Procenjeno je da izloženost kofeinu kroz konzumiranje Prajm energetskih napitaka povećava verovatnoću štetnih efekata po zdravlje dotičnih grupa stanovništva, pa stoga energetska pića Prajm, navodi se, "predstavljaju rizik za zdravlje dece i adolescenata s obzirom na njihov sadržaj kofeina".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирко

    14. novembar 2023 | 09:08

    И у Норвешкој су забранили потпуно "Прајм", пре неколико месеци.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>