• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezonskim radnicima i dalje prekršena mnoga prava: Savez sindikata traži ocenu ustavnosti za ovaj zakon

Vreme čitanja: oko 1 min.

Između ostalog, navodi se da ova grupa radnika nema prava na pisani ugovor i na sindikalno organizovanje

  • 0
more, konobarica, plaža Foto: Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, objavila je ova sindikalna centrala.

Obrazlažući inicijativu, pravno-politički tim Saveza sindikat je Ustavnom sudu ukazao da je primena zakona od njegovog usvajanja do danas prouzokovala negativne tendencije i deformacije u društvu, posebno onima koji su radno angažovani po ovom zakonu.

Iz Saveza sindikata su naveli da pojam "sezonskog radnika" nema svoj oslonac i zaštitu u ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, direktivama Evropske unije, Ustavu, Zakonu o radu i drugim zakonima.

To, kako navode, u praksi dovodi do zloupotreba od strane poslodavaca, kršenja osnovnih ljudskih i radnih prava, a posebno prava na pisani ugovor i na sindikalno organizovanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>