• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Goldman Saks: Mogućnost recesije u razvijenijim ekonomijama "ograničena"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bankarska grupacija veruje da je najteži period pooštravanja monetarne politike završen

  • 1
inflacija, hrana Foto: shutterstock.com

Svetska ekonomija se oporavlja bolje nego što su predviđali ekonomisti pre samo godinu dana.

Analitičari globalne bankarske grupacije Goldman Saks predviđaju da će svetska ekonomija porasti za 2,6 odsto u godini koja je pred nama.

Kako prenosi CNBC, Goldman Saks predviđa snažan rast prihoda u 2024. godini i veruje da je najteži period pooštravanja monetarne politike završen.

Zbog toga je u svojoj prognozi iskazala veći optimizam od analitičara Blumberga, koji očekuju globalni rast od 2,1 odsto sledeće godine.

Goldman Saks smatra da će privreda evrozone sledeće godine porasti za 0,9 odsto. Najveći rast trebalo bi da zabeleže Španija (1,7 odsto) i Francuska (1,1 odsto), dok će Italija imati rast od 0,7 odsto, a Nemačka od 0,6 odsto.

Američku ekonomiju u 2024. godini očekuje rast od 2,1 odsto, a isti rast se prognozira za privredu Rusije, dok će kineska privreda usporiti dalji rast sa očekivanih 5,3 odsto u ovoj godini, na 4,8 odsto. Goldman Saks predviđa i da će privreda Indije porasti za 6,3 odsto, za nijansu manje od predviđenog rasta od 6,4 odsto.

Goldman Saks je saopštio da je "malo verovatno" da će kreatori ekonomske politike na razvijenim tržištima smanjiti referentne kamatne stope pre druge polovine 2024. godine osim ako ekonomski rast ne bude slabiji nego što se očekuje.

Prema predviđanjima Goldman Saksa, inflacija će i dalje padati u razvijenijim ekonomijama u 2024. godini, a mogućnost recesije u ovim državama je "ograničena".

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    14. novembar 2023 | 16:11

    Ово је баш добра вест.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>