• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveštaj NBS: Inflacija na opadajućoj putanji, vraćanje u granice cilja najverovatnije sredinom 2024.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljen izveštaj koji je Izvršni odbor NBS usvojio prošle nedelje

  • 1
Inflacija nafta hrana Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je danas da je inflacija u skladu sa očekivanjima ili čak bolja u odnosu na prethodni izveštaj.

- Inflacija je smanjena na 8,5 odsto i u prethodnim mesecima se kreće na nižim nivoima u odnosu na procene iz avgusta - istakla je Tabaković.

Dodala je da se međugodišnja inflacija od aprila nalazi na opadajućoj putanji i u prethodna tri meseca je bila čak niža nego u odnosu na procene u avgustu.

Guverner je pojasnila da je povratak na jednocifreni nivo rezultat nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

- Prema projekciji nakon što se krajem ove godine spusti na nivo od oko 8 odsto, međugodišnja inflacija će se najverovatnije vratiti sredinom naredne godine u granice cilja - rekla je guverner na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji - novembar 2023", koji je usvojen prošle nedelje.

Dodaje se da će inflacija zatim nastaviti da usporava - približavajući se centralnoj vrednosti cilja krajem 2024. godine.

S obzirom na povoljna kretanja u trećem tromesečju, NBS procenjuje da će rast bruto domaćeg proizvoda na nivou godine iznositi oko 2,5 odsto naspram avgustovske procene očekivanog rasta u rasponu od 2% do 3%.

Inflacija u oktobru

Prema poslednjim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, mesečna inflacija u oktobru je iznosila 0,3 odsto a međugodišnja se spustila na jednocifren nivo od 8,5 odsto, što je, kako su naveli iz NBS, u skladu sa njihovim očekivanjima. I prema novoj projekciji, međugodišnja inflacija bi krajem godine trebalo da iznosi oko 8,0 odsto, saopštila je NBS ranije.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    15. novembar 2023 | 11:22

    Сјајна вест. Све циљане мере Владе Србије и НБС довеле су до одличних резултата. А куповна моћ становништва и животни стандард људи је побољшан. Јер економија је живот.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>