• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šapić: Javni poziv privatnim vrtićima za subvencije Grada koje su povećane na 33.000 dinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od ove jeseni pa nadalje Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića

  • 0
Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Grad Beograd pozvao je privatne predškolske ustanove da dostave prijave za zaključivanje ugovora kako bi od 1. decembra za svako dete iz budžeta Grada bilo isplaćivano sto odsto ekonomske cene. To znači da će Grad Beograd od 1. do 5. u mesecu privatnim predškolskim ustanovama uplaćivati 33.000 dinara subvencije za svako upisano dete, rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Odlukom Privremenog organa ekonomska cena koju Grad izdvaja za svako dete povećana je sa 28.000 na 33.000 dinara, a pre toga sa 22.000 na 28.000 dinara.

– Suštinski, u samo par meseci odlučili smo da sa jedanaest hiljada dinara više subvencionišemo boravak svakog deteta u vrtiću. Kada je reč o privatnim vrtićima, subvencije od 33.000 dinara počinju da se primenjuju od 1. decembra i naša je procena da će najveći broj privatnih vrtića, sa izuzetkom par desetina njih, „upasti” u tu cenu. Dakle, najveći broj roditelja dece koja idu u privatne vrtiće i kojih je oko 23 hiljade, neće morati ništa da doplaćuje. Takođe, doneli smo i odluku da se 33.000 dinara uplaćuje za svako dete ako je ono upisano u vrtić i na osnovu činjenice da se nalazi na spisku tog vrtića, a bez obzira na broj dana koje je tokom meseca provelo u vrtiću. Vrtićima će se novac uplaćivati direktno – istakao je Šapić.

Kako je pojasnio, jedina obaveza privatnih predškolskih ustanova je da do 25. u mesecu na adresu Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu dostave informaciju da je dete i dalje upisano i da je tog meseca išlo u vrtić, nebitno koliko dana.

– Takođe smo dali opciju, koja je bila i ranije, da vrtić ne želi da dobija ta sredstva iz nekih razloga već da novac dobijaju roditelji. Važno je napomenuti da oni ne postaju budžetski korisnici ukoliko dobijaju novac, sredstva dobijaju od Grada u skladu sa zakonom. Dakle, ostaće opcija da vrtić ne želi da ima sigurno obezbeđena sredstva na osnovu dece koja su upisana, u tom slučaju samo treba da dostavi spisak dece koja idu u vrtić. Roditelji više ne moraju unapred da uplaćuju novac vrtiću. Oni vrtići koji ni to ne budu želeli, dakle koji ne budu želeli da dostavljaju spiskove dece koja idu u vrtić, biće na tržištu, a roditelj će verovatno otići u neku drugu ustanovu koja će im dati jednu od ove dve opcije – istakao je Šapić.

Prema njegovim rečima, od ove jeseni pa nadalje Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, ali očekuje se da će se novim merama, koje je Privremeni organ doneo juče, podstaći otvaranje privatnih vrtića.

– Sada privatni vrtići mogu da prave ozbiljne biznis-planove i doneće im stabilnost u funkcionisanju. Imaće sigurna sredstva kojima će moći da kalkulišu troškove i da objektivno dobijaju novac koji možda i neće sav potrošiti. Imamo statistiku da više od 65 odsto dece mesečno ne ide u vrtić u kontinuitetu. Troškovi hrane i nekih drugih stvari za toliko mogu da budu manji, neće biti potrebe da se otpuštaju radnici ili greje samo deo prostorije – rekao je Šapić.

Na ovaj način, dodao je, podstiču se privatni vrtići da budu deo širokog gradskog sistema, a u cilju podrške onima koji se bave izuzetno odgovornim poslom, te u skladu sa socijalnim sistemom kakav želimo u Beogradu.

Javni poziv Foto: Beoinfo

Šapić je naglasio da su počeli časovi besplatnog engleskog jezika za sve predškolce, uključujući, od danas, i sve privatne vrtiće. Takođe je ukazao da je bilo pokušaja kod nekih privatnih vrtića da se ta usluga Grada Beograda naplati. Pozvao je i sugrađane da prijave sve neregularnosti i najavio drakonske kazne za zloupotrebe, čak i izbacivanjem takvih ustanova iz gradskog sistema podrške.

Aleksandar Šapić obišao je ovom prilikom radove na izgradnji vrtića u naselju Braće Jerković, gde postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi. Kako je tom prilikom precizirao, vrtić će imati oko 1.800 kvadrata i moći će da primi između 270 i 300 dece. Izgradnju vrtića u naselju Braće Jerković finansira Grad Beograd.

Rok za završetak radova je januar 2025. godine.

(Telegraf biznis)

Video: Otvorena železnička stanica Prokop, Šapić istakao važnost ovog projekta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>