• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Kompletna kanalizacija u Vranju najkasnije za dve godine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar infrastrukture je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac

  • 0
Goran Vesić Foto: Private arhiva

U okviru projekta "Čista Srbija" na teritoriji Vranja biće izgrađen ukupno 141 kilometar kanalizacije, izjavio je danas ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prilikom posete tom gradu čije je postrojenje za preradu otpadnih voda, kako je rekao, primer kako će izgledati sva takva postrojenja u Srbiji.Vesić je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac i tom prilikom rekao da je Vranje jedan od retkih gradova u Srbiji sa fabrikom za preradu otpadnih voda koja je potpuno u funkciji.

Ne samo da je u funkciji, već ovde postoji potpuno zaokružen sistem koji se završava proizvodnjom električne energije i potpunom preradom otadnih voda koje u čistom obliku odlaze u Južnu Moravu. Električnu eenrgiju koju proizvedu iz biogasa, oni 50 odsto svoje potrošnje električne energije na taj način pokrivaju, a sada ćemo im pomoći da postave solarne panele kako bi mogli da budu potpuno samoodrživi”, rekao je Vesić.

Naveo je da je ovo postrojenje primer kako će izgledati sva postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Vesić je rekao da će u Vranju najkasnije za dve godine biti završena kompletna kanalizacija, 141 kilometar kanalizacije, a da će u međuvremenu početi da se i Vranjska Banja, te da će kada to bude završeno Vranje biti grad u kojem će sva otpadna voda potpuno biti prerađivana i u čistom obliku vraćena u prirodu.

Takođe, naveo je da već sledeće godine početi da se gradi regionalna deponija u Vranju koja je značajna i koju je Vranje dugo čekalo i da, kada se tome doda brza pruga koja će tuda prolaziti, Vranje neće imati nijedan veći komunalni problem osim da se pozabavi i rešavanjem problema vodosnabdevanja.

Problemi koje Vranje ima kada je reč o vodosnabdevanju imaju manje više svi gradovi u Srbiji – loše cevi, loša mreža, potreba da se to popravi zbog čega ćemo kreirati poseban državni program generalno za pomoć lokalnim samoupravama po tom pitanju”, rekao je Vesić.

Istakao je da je Vranje primer kako država i grad mogu zajedno da rade i kako će u narednih desetak godina izgledati sve opštine i gradovi u Srbiji jer će, dodao je, svi morati da prerađuju otpadne vode na isti način.

Naveo je da je Vranje jedan od lokalnih sampouprava koje imaju odgovoran odnos prema postrojenjima i dodao da ima lokalnih samouprava koje ne upravljaju postrojenjima onako kako treba.

Zato je Vranje mesto od kojeg mogu da uče mnogi gradovi i opštine u Srbiji i zadovoljan sam jer će mnogi dolaziti ovde da vide kako se uređuje sistem prerade otpadnih voda”, rekao je Vesić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da su sa projektom “Čista Srbija” krenuli u decembru 2021. godine i sa ponosom istakao da je Vranje prvi grad gde je taj program počeo da se realizuje.

Sada smo na 58 kilometara od ukupno 141 kilometara koliko je ugovoreno, ali svega toga ne bi bilo da nije pre toga bila fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i da nije napravljen koncept kako da se sve te otpadne vode usmeravaju ka ovoj fabrici koja je sada u punom kapacitetu”, rekao je Milenković.

Vranje je zajedno sa ministrom Vesićem posetio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović, kao i pomoćnik ministra Dušan Radonjić.

(Telegraf.rs)

Video: Istorijski događaj i za Beograd i Srbiju: Vesić nakon otvaranja postrojenja za preradu otpadnih voda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>