• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li Putin svojom politikom "ubija" tehnološko tržište u Rusiji?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija vest dolazi iz domena taksi službi, poznate kompanije sa sedištem u Holandiji

  • 0
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

"Yandex NV" planira da rasproda većinu svog poslovanja u Rusiji, rekli su upućeni izvori za Bumberg.

Kompanija, sa sedištem u Holandiji, poseduje najpopularniji ruski pretraživač, koji se često naziva "ruskim Guglom" i dominira tim tržištem. Poseduje i popularnu rusku platformu za e trgovinu.

Ali, izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su Rojtersu da "Yandex" sada razmišlja o prodaji cele svoje ruske imovine odjednom, zbog rata u Ukrajini.

Kako prenosi msn.com, strane uključene u ovo poslovanje žele da završe prodaju pre kraja godine. Inače, u kontekstu globalne ekspanzije, "Yandex" je bio jedna od najperspektivnijih tehnoloških kompanija u Rusiji.

Njene taksi službe rade u osam afričkih zemalja, a testirala je samovozeće automobile u SAD i Izraelu, navodi Rojters. Međutim, ova tehnološka kompanija je bila pod sve većim nadzorom vlade poslednjih meseci, nakon Putinove invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Suosnivač "Yandex"-a, Arkadij Volož, koji sada živi u Izraelu, povukao se sa funkcije generalnog direktora nakon što ga je EU uvrstila na svoju listu sankcija u junu 2022. zbog "materijalne ili finansijske" podrške ruskoj vladi.

Volož je tada rekao da je odluka o sankcionisanju bila pogrešna. On je u avgustu javno osudivši rusku invaziju na Ukrajinu, ocenjujući je kao "varvarsku". Milijarder je takođe rekao da je lično užasnut ratom i da saoseća sa teškom situacijom Ukrajinaca.

Holandski entitet je, pritom, nastojao da se distancira od političkih pitanja u Rusiji, i pre ovih Voložovih izjava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>