• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je ranije rečeno, pruga će biti prilagođena za brzinu od 120 kilometara na sat

  • 2
Potpisivanje memoranduma o izgradnji pruge Niš-Skoplje Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je sa makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja u Vladi Srbije, za koji će dve zemlje zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije.

Vesić je ranije rekao, da će ta pruga će, biti modernizovana i elektrificirana, za brzine od 120 kilometara na sat.

On je rekao da je u toku projektovanje deonice Niš - Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektovati oko 50 kilometara od granice do Skoplja, prenosi Tanjug.

Na događaju su se obratili i predsednici Vlada dve zemlje.

"Železnička infrastruktura je prioritetna i po trasportnoj strategiji EU. Železnički saobraćaj je u ovom trenutku za Evropu i za čitav svet, najvažniji saobraćaj zato što je ekološki najprihvatljiviji i najefikasniji vid saobraćaja. Srbija ulaže ogroman novac u železničku infratrukturu. Završili smo brzu prugu između Beograda i Novog Sada i do kraja 2024. godine završavamo i deonicu između Novog Sada i Subotice, tako da ćemo imati završenu čitavu deonicu od Beograda do granice sa Mađarskom. Očekujemo da do kraja 2025. godine i mađarska strana završi svoju deonicu od Budimpešte do Subotice, tj. do granice sa Srbijom, i mi nastavljamo dalje investicije u saradnji i partnerstvu, uz ogromnu finansijsku podršku i kroz gran sredstva, dakle poklon novac, i kroz kredite. Nastavljamo da ulažemo u železnički koridor 10, izgradnjom i modernizacijom pruge između Beograda i Niša i naš plan je uvek bio od Niša do Preševa, dakle, granice sa Severnom Makedonijom, ali smo već poslednjih nekoliko meseci počeli da razgovaramo o ovoj deonici do Skoplja, praktično, brze pruge i, evo, već danas potpisali memorandum o saradnji", kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Ono što će se dalje dešavati jeste da ćemo napraviti zajedničku radnu grupu i treba da definišemo akcioni plan. Dalje investiramo u železnički koridor 10 do Skoplja. Nastavljamo da razgovaramo sa partnerima iz Grčke u krugu do Soluna, i od Soluna do Atine, što je za Srbiju od velike važnosti. Mi smo praktično transportni pravac od luke Pirej ka centralnoj i zapadnoj Evropi i ukoliko to uspemo da uradimo na brz i efikasan način, onda ćemo imati i ogromne beneficije: i za privlačenje dodatnih stranih investicija i u Srbiju i u Severnu Makedoniju, ali i direktan uticaj na naš BDP od transportnih usluga", navela je.

Ujedno je pozvala partnere iz Severne Makedonije, da se što pre formiram mešovita komisija za ekonomsku saradnju.

"Mi smo u prošloj godini imali rekord u robnoj razmeni koja je dostigla 1,48 milijardi evra, nekih 28 procenata više nego 2021. godine. Ako pogledamo period poslednjih deset godina, robna razmena između Severne Makedonije i Srbije povećana je za 2,4 puta, sa 608 miliona evra, na milijardu i 480 miliona evra. Naš robni izvoz porastao je 2,6 puta, uvoz 2,2 puta, sve raste i mešovita komisija za ekonomsku saradnju je nešto što može umnogome da unapredi tu saradnju", ocenila je.

"Takođe sam pozvala predsednika Vlade, gospodina Kovačevskog, da koliko sutra krenemo na planu promocije Severne Makedonije u okviru specijalizovane svetske izložbe u Beogradu koja će se održati 2027. godine", rekla je izrazivši zahvalnost za podršku i premijeru lično i Republici Sevenoj Makedoniji.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski obratio se na makedonskom jeziku. Kovačevski je ocenio da će potpisivanje memoranduma uticati na standard građana, kao i na opšti biznis plan. Veruje da je ovo posebno značajan potez u vreme svetske ekonomske, kao i energetske krize, ali i, kako kaže, velikih geopolitičkih previranja.

(Telegraf Biznis)

Video: Brza pruga Beograd-Niš, 100 minuta brzinom 200 km/h: Kadrovi deonice iz vazduha od kojih zastaje dah

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Charlie

    18. novembar 2023 | 09:23

    Dobro je sto je drzava resila da revitalizuje zeleznicu i sto ce se graditi brze pruge od Bgd do Nisa pa sve do Skoplja ali za nislije je od zivotnog zncaja da se izmesti pruga iz centra grada i uklone 13 putnih prelaza u nivou

  • Слађана Точиловац Шаљић

    17. novembar 2023 | 11:44

    Честитке. Инфраструктурно регионално повезивање је пут у сигурну и мирну будућност.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>