• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave plan dodatnih kontrola za prevenciju ovakvih incidenata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatražio sam da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu, rekao je Vesić

  • 0
goran vesić Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je danas dao nalog železničkim preduzećima da do ponedeljka dostave plan mera kako će da uspostave dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

“Zatražio sam da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu", kazao je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da MGSI izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

“Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage. Preliminarni nalazi ukazuju da je incidenta došlo ljudskom greškom a otpravnik stanice u Ratkovu koji je napravio grešku to je i priznao" kazao je ministar Vesić.

Ministar je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo iako to što su preživeli ne može ni na koj način da se obešteti.

“Naša železnička preduzeća moraće da sprovedu dodatne mere kontrole kako bi se ovakve situacije svele na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti što pokazuju i železničke

nesreće koje su se proteklih dana dogodile u Minhenu i Čikagu gde je uzrok ljudski faktor. Uzrok jučerašnjeg incidenta čista je ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom", kazao je Vesić.

On je naveo da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naletio na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

“Infrastruktura železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa", kazao je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražilo 51 osoba od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i konduktera i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalaz njih petoro među kojima je i mašinovođa.

“Hvala Bogu nije bilo žrtava i težih povreda, ali je činjenica da ovaj incident zaista nešto što ne sme da se događa", kazao je on i podsetio da je deo pruge gde se dogodila nesreća rekonstruisan i da su ograničenja brzine oko 100 kilometara na čas.

(Telegraf.rs)

Video: Raščišćeja pruga kod Odžaka nakon nesreće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>