• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Golubac dobija marinu na Dunavu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj Ugovor predstavlja preduslov za početak izgradnje infrastrukture golubačke marine, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama

  • 0
Golubačka tvrđava, Golubac Foto: RINA

Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su danas Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje marine u Golupcu.

Ovaj Ugovor predstavlja preduslov za početak izgradnje infrastrukture golubačke marine, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je da će do kraja sledeće godine u potpunosti biti zaokružena izgradnja nautičke turističke infrastrukture na Donjem Podunavlju.

"Podsetiću da je u toku realizacija projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a osim što ćemo graditi marinu i u Golupcu, tokom sledeće godine sledi i dupliranje kapaciteta za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu“, rekao je Kandić.

On je najavio da je u 2024. godini u planu izgradnja novog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će biti prošireni kapaciteti za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju.

"Najavljeni projekti će sigurno doprineti još bržem razvoju nautičkog turizma u Srbiji i povećanju broja kruzera“, dodao je on.

Kandić je ukazao na zadovoljavajući tempo oporavka domaćeg nautičkog turizma i u ovoj godini, imajući u vidu da je do 1. novembra na kruzerima bilo oko 170.000 putnika, što je povećanje za 30 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović naglasio je da je projekat "Zaplovi Srbijom" osmišljen tako da se stalno nadograđuje i da pokazuje nameru države da ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu.

"Želimo da privučemo što više turista da Srbiju obiđu sa reka. Golubac je jedna od lokacija koja će modernom marinom uticati na povećanje kako prihoda, tako i posetilaca u ovom delu naše zemlje. Međuresorna radna grupa za realizaciju projekta 'Zaplovi Srbijom' u kojoj učestvuju najvažnije institucije u Srbiji je pravi primer dobre saradnje države na razvoju infrastrukture i turizma", rekao je on.

Petrović je podsetio da su do sada u okviru projekta "Zaplovi Srbijom" otvorena međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a do kraja godine biće otvoreno i šabačko pristanište.

"Pored toga, gradi se i marina u Velikom Gradištu, u koju će u prvoj fazi biti uloženo više od dva i po miliona evra. Važno je da ulaganja u infrastrukturu idu uporedo sa ulaganjem u hotelski smeštaj, komercijalne sadržaje, nove tematske ture, kako bismo upotpunili ponudu naših obala. Sve ove aktivnosti unaprediće privredu naše zemlje i omogućiće otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje lokalnog stanovništva,“ rekao je Petrović.

On je podsetio da je vrednost projekta "Zaplovi Srbijom" 30 miliona evra, kada je reč o planiranoj infrastrukturi.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da je Golubac jedna od lokacija obuhvaćenih kapitalnim projektom "Zaplovi Srbijom", koji je pokrenut u martu ove godine.

"Agencija je inicirala projekat uzimajući u obzir velike nautičke potencijale naše zemlje. Tokom projekta radiće se na izgradnji nedostajuće nautičke infrastrukture - marina i međunarodnih putničkih pristaništa, kao i na razvoju linijskog i kanalskog saobraćaja. Na taj način, turistima ćemo predstaviti tvrđave, arheološke lokalitete, spomenike kulture i prirodna bogatstva koja se nalaze na obalama reka u Srbiji. Posebno sam ponosan na to što u realizaciji projekta učestvuju kabinet predsednika Republike Srbije i kabinet predsednice Vlade, kao i resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i druga ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća", rekao je Perović.

On je dodao da u okviru projekta planirana je izgradnja pet marina na Dunavu, a među njima je marina u Golupcu.

"To je druga marina koja počinje sa izgradnjom, budući da je već otpočela realizacija projekta marine u Velikom Gradištu. Imajući u vidu da je Golubac veoma posećena destinacija kod ljubitelja kruzinga, uveren sam da će golubačka marina upotpuniti ponudu istočne Srbije i dodatno je približiti domaćim i stranim turistima", istakao je Perović.

On je dodao da se očekuje da će projekat doprineti povećanju prihoda od nautike, većem broju posetilaca, podizanju svesti javnosti o brojnim prednostima putničkog vodnog saobraćaja kao i jačanju pozicije Srbije na nautičkim mapama Evrope i sveta.

Predsednik Privremenog organa opštine Golubac Nebojša Mijović istakao je da ova opština, kao prepoznatljivo mesto na turističkoj mapi Srbije i Evrope gradi turističku infrastrukturu za još bolje pozicioniranje na turističkom tržištu.

"Pored sada već 'ozbiljnih' turističkih proizvoda, kao što su Golubačka tvrđava i Manastir Tumane, opština Golubac je realizovala i niz projekata, od kojih su najznačajniji za turizam izgradnja šetno- biciklističke staze, koja je deo međunarodne biciklističke rute Euro velo 6, prekogranični prelaz Usije kao i niz drugih. Izgradnja marine i upravne zgrade je projekat koji je nemerljivo značajan za nas, jer će povećati atraktivnost turističke ponude, kao i prihode od turizma, stvarajući uslove za razvoj nautičke infrastrukture Golupca", rekao je on.

On je dodao da će ekonomski rezultati realizacije ovog projekta biti povećanje vrednosti zemljišta na lokacijama oko marine i u samom Golupcu, povećanje vrednosti građevinskih objekata na ovim područjima, zaposlenosti lokalnog stanovništava, prihoda od komunalnih taksi, razvoj preduzetništva kroz otvaranje novih radnji.

Buduća marina nalaziće se na Dunavu u neposrednoj blizini centra Golupca i moći će da primi oko 100 plovila. Očekuje se da će se u sklopu marine, pored prostora za prihvat i smeštaj plovila, razviti i komercijalni i drugi sadržaji, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>