• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opasna hemikalija, štetna za decu, otkrivena u uvoznom voću

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o naši kruškama poreklom iz Kine, čije konzumiranje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, posebno dece

  • 0
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

S tržišta je povučeno uvozno voće jer je u njemu otkriven veoma štetan pesticid, izveštava Evropska agencija za hranu.

Reč je o naši kruškama poreklom iz Kine, čije konzumiranje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, posebno dece, navodi Danica.hr.

Nedopuštene nivoe štetnog pesticida hlormekvat otkrile su na tržištu inspekcije u Holandiji i o svemu obavestile evropsku agenciju. Kruške su iz Kine distribuirane u 14 zemalja, među ostalima i u naš region, u Hrvatsku.

Uzorci sporne kruške uzeti su na prodajnom mestu 2. oktobra, a tek danas je stiglo obaveštenje da voće sadrži štetan pesticid, i to u količini 2,6 miligrama po kilogramu.

Hlormekvat je hemikalija koja menja rast biljaka na različite načine. Uglavnom se primenjuje na usevima žitarica, ali i na plantažama voćki.

“Studije na životinjama izloženima toj hemikaliji pokazuju da hlormekvat može da poremeti rast fetusa i našteti reproduktivnim organima".

"To izaziva zabrinutost da hemikalija može biti opasna za ljudsko zdravlje, posebno decu, jer izloženost u ranim godinama života kasnije može da dovede do štetnih posledica”, navodi se u jednoj od naučnih studija.

(Telegraf.rs)

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>