• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Moj Sveti gral na svetskoj mapi: Vodim vas u Barselonu, grad koji mnogo više daje nego što uzima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Poželeo mi je da se vratim, a ja sam rekla da ću ispuniti obećanje!"

  • 0
Barselona Foto: Shutterstock

Ova turistička priča kreće i završava malo drugačije, jer je Barselona puna znamenitosti i atrakcija za koje sigurno već znate i o kojima ste često čitali. I, svakako, prekrasna La Sagrada Familia nije njeno jedino "čudo".

Ponekad, zaista, deluje nepravedno ako jedna zgrada u nekom gradu "ukrade šou" svemu ostalom. Pritom, ne mislim samo na druge građevine, već na samu energiju - osećaj koji imate kada prolazite gradom, pogledate u nebo, sednete u kafeteriju, ili opažate ljude dok vežbaju zumbu subotom prepodne, kraj mora, okupani novembarskim suncem.

Sigurna sam: Barselona je grad koji vam mnogo više daje, nego što uzima.

To su momenti za pamćenje koji vam se urežu trajno, i vredi ih proživeti nekada ponovo, a možda čak i svakodnevno, zavisno od vaših životnih ciljeva i želja. Čini mi se da je Barselona jedan od retkih gradova na svetu u koje bih se preselila sutra. I nisam jedina.

Podsećamo vas da je katalonski biser mnogima čak najdraži španski grad, a kompanija "IWG" kaže da zauzima prvo mesto na listi najboljih gradova za tzv. "workcation". Dakle, ako želite da živite i radite negde drugde na svetu - van svoje domovine - Barselona bi mogla biti vaše novo, idealno mesto.

Ističe se po dobroj klimi, kulturi, smeštaju, transportu, gastronomiji, osećaju zadovoljstva/sreće, ali i poslovnim benefitima, kao što su fleksibilna radna mesta i dobar internet.

To mi je, kroz spontanu priču do aerodroma, indirektno potvrdio i vozač Uber-a, rekavši da je Barselona grad koji sve prima i tretira jednako, bez barijera i predrasuda; grad u kojem se stiču večna prijateljstva i gde su ljudi opušteni, nasmejani, ljubazni.

Ne, nije me slagao. U to se možete uveriti i čim kročite u prvi restoran, ali vam savetujem da pričate na španskom jeziku (ako ga ne znate, vredi naučiti). Nema žurbe, nervoze, prodavci i konobari se trude da vam objasne sve što vas zanima, makar im to oduzelo neko vreme.

Upravo sada, na pragu zime i Nove godine, ali sa prolećnom temperaturom, dok miriše na praznične deserte, toplu čokoladu i more, probajte da se prepustite tom osećaju.

slatkiši Foto: Shutterstock

Nema sumnje i da ćete doživeti makar malu dozu kulturološkog šoka, barem u tom kontekstu. Osim toga, Španci su veoma topao narod, vole da se grle i pričaju s vama kao da vas znaju "100 godina", te bih rekla da su na lestvici ljubaznosti, ipak, dosta ispred naroda sa Balkana koje prati isti glas.

Naravno, arhitektura ja posebna priča. Razni stilovi, uz dosta modernizma, kolorita i kombinacija epoha preovlađuju gradom, ušuškanom između mora i planina. Barselona je i mnogo više od katedrala, muzeja i stadiona. Poviše od jezgra grada nalazi se park Guell, mesto gde smo - kao nevešti turisti - nažalost "poljubili vrata". Za obilazak parka potrebna je rezervacija, a u jednom momentu u njemu može boraviti čak 15.000 osoba.

Turista, inače, ima sa svih strana, baš kao i rezidenata. Zaljubićete se u tu vrstu raznolikosti, baš kao i u široke bulevare, opuštenu atmosferu, prirodu... Niko od vozača ne trubi da brže pređete ulicu, niko vam ne stoji za vratom u redu, u restoranima se sprema preukusna hrana, piju se vrhunske kafe.

Ako želite neki drugi napitak u kafi (da nije kravlje mleko), zamislite, nema doplate! Ne misle da ste previše "specijalni" ili "snob" ako poželite kafu sa bademovim mlekom, niti smatraju da će "osiromašiti" mnogo, ako vam taj ugođaj ne naplate dodatno.

Inače, prosečna zarada u ovom gradu je oko 38.000 evra godišnje, a cene?

Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Iste kao u Srbiji, pa i niže. Kafe su između dva i četiri evra, zavisno od specijaliteta, pecivo je od 1,5 do 2 ili 3 evra, dok su porcije u restoranima, u proseku, 8 do 12 evra. Ponuda u supermarketima je bogata, a cene jednake kao i ovde. Ipak, Španci će vam reći da ih "drma kriza", jer je inflacija i tamo porasla.

- Ja radim od 7h do 19h, šest dana u nedelji, jer volimo da jedemo (smeh) - rekao mi je simpatčni katalonski vozač, čiji je princip rada "koliko radim, toliko zaradim".

Štandovi sa mesom i pruštama, izvrsnim sirevima i slatkišima uveliko su postavljeni, dok su poslastičarnice pune ljudi, lokalaca i turista, ali i prelepih novogodišnjih pakovanja bombonjera i drugih đakonija. Jedan od rituala Španaca je ispijanje jutarnje kafe uz kroasane, posebno nedeljom prepodne. Ostatak dana uživaju u dobrom vinu.

Šta kaže Travel+Leisure?

Godine 2022, više od 75.000 Amerikanaca se preselilo u Evropu. Holandija je, na primer, zabeležila porast sa 15.500 na 24.000 Amerikanaca koji su se uselili u poslednjih pet godina, dok je broj američkih iseljenika u Španiju skočio za 13 odsto: sa procenjenih 20.000 na skoro 34.000 u istom vremenskom periodu, prema statističkim podacima iz EU.

Bilo da se radi o hrani i kulturi, nižim troškovima života ili ličnim prilikama, preseljenje u Evropu vam svakako može ponuditi mnogo u smislu iskustava koja menjaju kvalitet života. Ovo je priča Nadie Podrabinek, koja je osnovala whythisplace.com.

"Preselila sam se u Španiju 2018. i od tada istražujem nova mesta, upoznajem nove ljude, učim o lokalnoj kulturi i otkrivam skrivene dragulje. Barselona, moj dom od 2018, za mene je najbolje mesto za život u Evropi. Ovaj živahni grad pruža savršenu ravnotežu između gradske vreve i opuštanja na plaži. Lokalna kuhinja i gastronomska ekstravagancija oduševiće vaše nepce delicijama poput tapasa, paelje i svetski poznate katalonske kafe."

Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

"Ljubitelji umetnosti će biti oduševljeni gradskim arhitektonskim čudima, od hirovitih dizajna Antonija Gaudija do savremene umetnosti prikazane u muzeju MACBA (Barcelona Museum of Contemporary Art). I ne zaboravimo ljubazno lokalno stanovništvo — Katalonce — koji će vas srdačno dočekati u svojoj zajednici", kaže Nadia.

Dakle, nema sumnje da se moje iskustvo boravka u Barseloni potpuno poklapa sa Nadijinim, pri čemu je ona verna Barseloni već pet godina, što znači da je dobro upoznala svaku poru magičnog katalonskog grada.

I za kraj, uz divne prijatelje koji su me dočekali u Barseloni - moj boravak svakako ne bi bio tako potpun i komforan. Takođe, ljubazni vozač Uber-a koji mi je rekao da "u Barseloni brak možda nije večan, ali prijateljstva jesu" (smeh), dodatno me je uverio u toplinu Katalonaca. Poželeo mi je da se vratim u njegov grad, a ja sam rekla da ću ispuniti obećanje!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>