• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koriste lažna dokumenta da dobiju posao na Zapadu: Ali, razlog nije "beg iz zemlje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka vlada saopštila je prošle godine da su se severnokorejski IT radnici, uglavnom, nalazili u Kini i Rusiji

  • 0
lažni profil Foto: Shutterstock

Severnokorejski radnici u IT sektoru, koji traže posao u zapadnim tehnološkim kompanijama, koriste lažna imena, lažne LinkedIn profile i falsifikovana dokumenta da bi dobili posao.

Drugim rečima, prinuđeni su da primenjuju visoko razvijene strategije da bi ubedili zapadne menadžere da ih zaposle, navodi se u dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Prema tvrdnjama SAD, Južne Koreje i Ujedinjenih nacija, Severna Koreja je "poslala" hiljade IT radnika u inostranstvo, što se ubrzalo u poslednje četiri godine, kako bi oni izdvajali značajan deo svojih plata za finansiranje nuklearnog raketnog programa Pjongjanga.

Istraživači u američkoj firmi za sajber bezbednost, "Palo Alto Networks", otkrili su na mreži interne dokumente koji detaljno opisuju rad na daljinu severnokorejske IT radne snage. Dokumenti sadrže na desetine lažnih radnih biografija, lažnih profila na internetu i lažnih identiteta severnokorejskih IT radnika, da bi ubedili firme iz Čilea, Novog Zelanda, SAD, Uzbekistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata da ih zaposle.

Američka vlada saopštila je prošle godine da su se severnokorejski IT radnici, uglavnom, nalazili u Kini i Rusiji, a i u Africi i jugoistočnoj Aziji, i da svaki može da zaradi do 300.000 dolara godišnje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>