• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sem Altman se vraća na mesto izvršnog direktora OpenAI-a: Otpušten pre manje od nedelju dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadela je pozdravio promene koje je OpenAI napravio u svom odboru u svom "X" postu

  • 0
Sam Altman Foto: Tanjug/AP

Sem Altman vraća se na mesto izvršnog direktora OpenAI-a, saopštio je startap danas na društvenoj mreži "X", ranije poznatoj kao Tviter.

Ovaj potez usledio je nakon ogromnog pritiska zaposlenih i investitora u odboru koji ga je smenio pre manje od nedelju dana.

Bivši zamenik izvršnog direktora Salesforce-a Bret Tailor i bivši ministar finansija Lari Samers pridružiće se odboru OpenAI-a, saopštio je startup koji podržava Microsoft. Adam D’Anđelo, suosnivač i izvršni direktor startapa"Quora", ostaće u odboru.

- Sarađujemo na otkrivanju detalja. Hvala vam puno na vašem strpljenju kroz ovo - rekao je OpenAI u "X"postu.

U ponedeljak je stotine zaposlenih, uključujući suosnivača i člana odbora Ilju Sutskevera, potpisalo pismo u kojem se navodi da će, ako odbor ne podnese ostavku i vrati Altmana, ogromna većina preći da radi sa njim u Microsoftu.

Satia Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, objavio je u ponedeljak na "X" da će se Altman i njegov suosnivač Greg Brokman pridružiti Majkrosoftu kako bi formirali novu AI laboratoriju.

To je usledilo posle najave kasno u nedelju da je OpenAI angažovao bivšeg generalnog direktora Tviča Emeta Šira kao Altmanovu privremenu zamenu. Prvobitno, odbor je rekao da će šefica tehnologije OpenAI Mira Murati preuzeti tu ulogu, ali se ubrzo pridružila paradi zaposlenih koji su pozivali na Altmanov povratak.

- Uz novi odbor i sa Satjinom podrškom, radujem se povratku u OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva sa Majkrsoftom - napisao je Altman u svom postu na "X".

Nadela je pozdravio promene koje je OpenAI napravio u svom odboru u svom "X" postu.

- Verujemo da je ovo prvi suštinski korak na putu ka stabilnijoj, dobro informisanoj i efikasnijoj upravi - napisao je Nadela.

- Sem, Greg i ja smo razgovarali i složili se da oni imaju ključnu ulogu zajedno sa liderskim timom OAI u osiguravanju da OAI nastavi da napreduje i gradi svoju misiju. Radujemo se izgradnji našeg snažnog partnerstva i isporuci vrednosti ove sledeće generacije veštačke inteligencije našim klijentima i partnerima - dodao je.

Brzo vraćanje Altmana u funkciju postalo je mogućnost u subotu  pošto su se pojavile vesti da grupa istaknutih investitora, uključujući Majkrsoft, Tiger Global, Thrive Capital i Sekuoia Capital, radi na poništavanju odluke odbora u odnosu na dan ranije. Nijedna od tih firmi nije imala mesta u odborima, a odluka ih je zatekla nesvesnim.

U postu na "X" kasno u subotu uveče, Altman je napisao:  "Toliko volim OpenAI tim".

Brukmen, koji je napustio kompaniju nakon što ga je odbor smenio sa mesta predsednika zajedno sa smenjivanjem Altmana, ponovo je objavio komentar sa simbolom srca. Drugi zaposleni u OpenAI-u su uradili isto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>