• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Argentina je na ekonomskom rubu godinama: Da li je Milejeva pobeda "prelila čašu"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se pad pezosa za 80 odsto u narednih šest nedelja

  • 1
Javier Milei Havijer Milej Argentina Foto: Tanjug/AP

Argentinska valuta, pezos, oslabila je na crnom tržištu skoro 10 odsto, na više od 1.000 za dolar, nakon što je Havijer Milej koji se zalaže za dolarizaciju pobedio na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Akcije i obveznice su, međutim, skočile zbog nade u strožu ekonomsku politiku.

Milej je najavio da će smanjiti državnu potrošnju, odbaciti valutu pezos i zatvori centralnu banku.

Lokalni berzanski indeks S&P Merval (MERV) je porastao za 13 odsto, predvođen rastom većim od 30 odsto akcija državne energetske kompanije IPF, sustigavši nagli rast njenih akcija na američkoj berzi dan ranije - na nagoveštaj Mileja da bi mogao da privatizuje preduzeće, prenosi Rojters.

Milej je uoči izbora rekao da želi da potpuno odbaci pezos u korist dolara, što je izvršilo pritisak na nacionalnu valutu, čiji je zvanični kurs blizu 350 za dolar, ali se trguje za skoro tri puta više na popularnim crnim tržištima.

Međunarodne obveznice su danas porasle drugi dan zaredom, beležeći rast od čak 0,6 centi, a ponude su bile između 29-34 centa, pokazali su podaci MarketAxess-a. Lokalne obveznice su u proseku porasle za 4,2 odsto.

Milej je obećao da će uvesti "terapiju ekonomskog šoka dugoročnoj ekonomiji", a precenjenost pezosa je u središtu ekonomskih sukoba u zemlji. Postoji jaz između zvaničnog kursa i mesta gde se trguje na ulicama.

Analitičari Morgan Stenlija naveli su da očekuju da će pezos pasti za 80 odsto u narednih šest nedelja. Milej, koji će stupiti na dužnost 10. decembra, nije pomenuo "dolarizaciju" u svom prvom govoru. On je obećao velike ekonomske promene za pogođenu ekonomiju, gde je inflacija trenutno na 143 odsto i koja će se razvijati kako pezos devalvira.

Milej je, takođe, žestoko kritikovao Kinu i Brazil uoči izbora, dva glavna trgovinska partnera Argentine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Промишљач

    22. novembar 2023 | 22:15

    Тако велика земља а у тако великим проблемима, као код нас у време рата. Шта је ту у питању?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>