• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemci zamrzli potrošnju: Gde je nestalo 60 milijardi evra i kako će ova odluka uticati na ekonomiju?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članovi finansijskog odbora Bundestaga jutros su održali javno saslušanje s pravnim stručnjacima kako bi procenili učinak prošlonedeljne sudske presude

  • 1
berlin Foto: Shutterstock

Nemačko ministarstvo finansija je nametnulo zamrzavanje potrošnje svim saveznim ministarstvima, produbljujući tako budžetsku krizu koja je uzdrmala vladajuću koaliciju, nakon sudske presude prošle sedmice.

Odluka ministarstva finansija, koja zaustavlja većinu novih odobrenja potrošnje, usledila je nakon presude Ustavnog suda, koja je napravila rupu od 60 milijardi evra u blagajni vlade, piše Politico.

Vlada Nemačke se sada priprema za mogućnost daleko širih finansijskih implikacija - proizašlih iz te presude koja bi mogla ograničiti njenu sposobnost povlačenja novca iz raznih posebnih fondova, uspostavljenih kako bi se zaobišla "dužnička kočnica" zemlje, a koja ograničava savezni deficit na 0,35 odsto BDP-a, osim u vanrednim situacijama.

U pismu upućenom svim ministarstvima, državni sekretar Verner Gacer rekao je da ministarstvo finansija zamrzava potrošnju "kako bi se izbegla dalja opterećenja budućih finansijskih godina". Međutim, taj korak ne utiče na finansijske obaveze koje su već preuzete, rekao je juče glavni sekretar SPD-a, Kevin Kühnert.

Članovi finansijskog odbora Bundestaga jutros su održali javno saslušanje s pravnim stručnjacima kako bi procenili učinak prošlonedeljne sudske presude. Naime, iako se finansijski jaz od 60 milijardi evra nakon presude teoretski proteže na nekoliko godina, u praksi će učinak biti neposredniji, rekao je Thiess Büttner, profesor sa Univerziteta Erlangen-Nürnberg.

Vladina nesposobnost da pronađe novac potreban za finansiranje svoje sveobuhvatne agende za ubrzavanje zelene tranzicije i zaštitu nemačke industrije od visokih troškova energije - dovodi do sve češćih poziva levice da vlada suspenduje dužničku kočnicu proglašavanjem vanrednog stanja, kao što je bilo tokom pandemije korone.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    22. novembar 2023 | 09:35

    Čude se, istražuju, kao. Dali su Americi, ili nekom iz EU i naravno, Ukrajini, izraelu.Kopiraju nas iz 80ih-90ih.Znamo kako su propadala naša preduzeca. U jednoj firmi nema para za plate, ima neka druga pa da ovoj da podeli plate, kasnije kad ova druga nema a nema ni ova prva, uzima od neke treće, tako u nedogled, najgore ali i najpostovanije firme bile su one koje su radile sa živim parama i uvek imalo pa po dnevni Pazar dođe čovek sa kofercicem pa pokupi, tako je to trajalo dok se jednom krug nije zatvorio, nestalo, niko više nije imao para, raspale se firme, pa su tajkuni kupili sve što se moglo kupiti.Kupili su na kredit, svoj jedan jedini dinar nisu dali jer je kredit otplacivala firma koja je bila njihova a oni su je kao osposobili da rade a radnici su radili isto kao i pre, plates dobijali u nekoj sići tek da kupe leba ako još nešto može, može ako ne može, trpi se. A nije bilo para jer je prvo morala rata za kredit, gazda od ostatka podeli najbližim saradnicima i sebi od 2,3 pa i 10 hiljada evra. Radnicima je bilo dovoljno da rade. Plata?!, kakva plata, živiš od toga da se divis gazdama kako lepo žive. Oni, što brže može nose pare u džakovima zatvaraju firme i kao svoje prodaju na parče LESINARIMA jer niko neće da kupi propala preduzeća. Tako će završiti EU I SAD. POJESCE SAMI SEBE I OSTAĆE JADNI.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>