• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moje dete prima tuđu negu, ima li pravo na pomoć od 20.000 RSD? Pita nas jedna mama, a ovo je odgovor

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dilema koju možda imaju i drugi roditelji, podstakla nas je da potražimo šire i konkretnije informacije u vezi sa jednokratnom državnom pomoći

  • 0
Majka dete novac, novcanik Foto: Shutterstock

Državna pomoć u iznosu od 20.000 dinara, koja će biti isplaćena 30. novembra, uglavnom je poznata kao "pomoć namenjena penzionerima". Međutim, ispod radara nam prolazi da su u primanje ove naknade uključene i neke druge kategorije društva, te evo zvanične informacije.

"Ova vrsta pomoći biće isplaćena svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO", saopšteno je.

Pomoć od 20.000 dinara se uplaćuje automatski, bez prijave.

Međutim, jedna Beograđanka, majka troipogodišnjeg sina - primaoca novčane naknade po osnovu prava na tuđu negu i pomoć, pisala je Telegraf Biznisu sa upitom Da li moje dete ima pravo na jednokratnu pomoć od 20.000 dinara?

- Naišla sam na konfuzne informacije na internetu, budući da se u sklopu primanja ove pomoći pominju i deca sa invaliditetom. Moje dete se u Institutu za rehabilitaciju Sokobanjska "vodi" pod dijagnozom cerebralna paraliza. Shodno toj dijagnozi imamo pravo na mesečnu novčanu naknadu, po osnovu prava na tuđu negu i pomoć - priča nam čitateljka koja je želela da ostane anonimna i dodaje:

- Komisija, potom, sastavlja odluku da dete trenutno u potpunosti zavisi od drugog lica, što se tumači kao invaliditet, i na osnovu toga se odobrava mesečna novčana naknada. Inače, želim da napomenem da su mnogi roditelji osuđeni da se snalaze kako znaju i umeju vezano za troškove i terapije, jer većinu tretmana moramo da zakazujemo i sprovodimo u privatnim ustanovama. Konkretno za naše dete, mesečni troškovi su 100.000 dinara, i to samo u zdravstvene svrhe, a gde je sve ostalo?

Kako nam ova mama dalje pojašnjava, ona rešenje od Komisije, zapravo, nije ni dobila. Dobila je samo rešenje od Centra za socijalni rad, gde piše da je odobrena uvećana tuđa nega i pomoć, i do kog datuma.

Svakako, zakonski propisi i logika nam nalažu da zaključimo sledeće: Ako se ova novčana naknada odobrava na osnovu potvrde o invaliditetu deteta, a pomoć je odobrena, to znači da dotično dete jeste invalidno.

Stoga, ima li to dete pravo na pomoć od 20.000 dinara, koja leže krajem ovog meseca, a odnosi se i na invalidnu decu (kako je gore pomenuto)?

"Na svakih 6 meseci moramo iznova da skupljamo i predajemo dokumentaciju, što je gnjavaža za sebe, iako znamo da se sama dijagnoza neće promeniti. Dakle, jedno je stanje koje može da napreduje ili nazaduje, a drugo je dijagnoza. Sve u svemu, dokumentaciju predajemo Centru za socijalni rad, a oni to šalju Fondu PIO. Komisija je, dakle, iz Fonda PIO. Nama Fond treba da odobri pravo na tuđu negu, a Centar za socijalni rad samo iskuca rešenje. Zato se sada pitam, i ja i drugi roditelji sa sličnim problemom, pošto se ide preko Fonda PIO - imamo li pravo na jednokratnu pomoć od 20.000 dinara?", pitala nas je ova mama.

Potražili smo odgovor od Fonda PIO

- Deca korisnici naknade za pomoć i negu drugog lica su to pravo ostvarili preko Centra za socijalni rad, a ne preko Fonda PIO, što znači da nisu u isplatnoj bazi Fonda PIO i time nemaju pravo na pomoć od 20.000 dinara koje Fond isplaćuje svojim korisnicima - kažu nam iz Fonda i dodaju:

"Invalidna deca, korisnici privremene naknade kod Fonda PIO su posebna kategorija zatečenih korisnika, odnosno invalidne dece koja su to pravo ostvarila po nekim ranijim zakonima, pre 2000. godine, i to pravo koriste i danas i njih je vrlo malo u isplatnoj bazi".

Kada je reč o korelaciji Fonda PIO i Centra za socijalni rad u rešavanju ovih pitanja, naglašavaju: "Fond PIO samo obavlja uslužno veštačenje za Centre za socijalni rad, a sve ostalo, od prijave, trijaže, izrade rešenja, isplate, kontrole - u nadležnosti je CSR".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>