• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna cena kvadrata stana novogradnje u Crnoj Gori 1.640 evra: Ovo je objašnjenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

U obračun prosečne cene kvadrata stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu

  • 0
Stan, Novac evri pare Foto: Shutterstock

Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 1.640 evra, pokazali su podaci Monstata.

Prema rečima statističara, prosečna cena kvadratnog metra stana u Podgorici iznosila je 1.700, na primorju 1.580, a u centralnom regionu 662 evra, dok je kvadrat stambenog prostora na severu zemlje bio 1.290 evra.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosečna cena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosečna cena će biti veća - navodi se u saopštenju.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u trećem kvartalu iznosila je 1.650 evra, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 evra.

Iz Monstata su objasnili da se u obračun prosečne cene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Predmet posmatranja ovog istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti - poslovni objekti, zemljište i drugo.

Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora, navedeno je iz Monstata.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>