• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska banka podnela tužbu protiv JPMorgan-a: Za sve je "krivo" žito

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rosselkhozbank je glavni finansijski posrednik za izvoz ruske hrane i đubriva

  • 0
jp morgan Foto: Shutterstock

Ruska poljoprivredna banka, Rosselkhozbank, podnela je na moskovskom sudu tužbu protiv JPMorgan-a, američke kompanije za pružanje finansijskih usluga.

O tome su u sredu izvestili lokalni mediji, na osnovu podataka onlajn ruske baze o arbitražnim slučajevima.

Iz toga proizilazi da je tužba podneta 20. novembra i da sud tek treba da pokrene proces. Međutim, u prikazanom dokumentu nema više detalja o slučaju.

Rosselkhozbank, ključni ruski poljoprivredni zajmodavac, glavni je finansijski posrednik za izvoz ruske hrane i đubriva. Prošle godine je bio na meti zapadnih sankcija i isključen iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Ali, ponovno povezivanje ove banke sa SWIFT-om bio je jedan od glavnih zahteva Moskve u vođenju neuspešnih pregovora oko Crnomorske inicijative za žito, koju je Rusija prekinula u julu. Sporazum, koji su lane sklopile UN i Turska, trebalo je da olakša isporuku ukrajinskog žita na svetska tržišta, usred sukoba Moskve i Kijeva.

Takođe se očekivalo da će taj sporazum pomoći u ukidanju zapadnih sankcija, koje su ometale ruski poljoprivredni izvoz.

Prema Rojtersu, SAD su u aprilu 2023. dale JPMorgan-u dozvolu da obrađuje plaćanja za poljoprivredni izvoz preko Rosselkhozbank-a, u skladu sa dogovorom o žitu, i aranžman je trebalo da bude zamena za ponovno povezivanje banke na SWIFT. Međutim, i ova saradnja je prekinuta početkom avgusta, nakon što se Moskva u julu povukla iz posla sa žitom, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>