• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi efekti revitalizacije najveće hidroelektrane EPS-a: HE "Đerdap 1" niže rekorde

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane "Đerdap 1", najveće HE u "Elektroprivredi Srbije", već pokazuje odlične rezultate

  • 0
HE Đerdap Foto: Promo/ EPS

Šest modernizovanih agregata pretvara vodu Dunava u električnu energiju i 23. novembra postignut je novi dnevni proizvodni rekord od 26.554 megavat-sati.

Dva dana ranije HE "Đerdap 1" zabeležena je i najveća satna proizvodnja od 1.169 MWh. I priroda je ovih dana na strani novih agregata. Dunav je u porastu i dnevno donosi iznad 7.000 kubika vode u sekundi. Za 23 dana proizvedeno je 432.870 MWh što je za 71 odsto više od plana.

- Dunav je sada u punoj snazi i svi su uslovi da se u skorije vreme osim odlične proizvodnje postignu novi rekordi - rekao je Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju energije Ogranka "HE Đerdap".

Posle završene revitalizacije, šest agregata sada ima znatno veću snagu od ukupno 1.140 MW. Produžen je i radni vek HE "Đerdap 1" za naredne tri do četiri decenije, povećana je efikasnost, a manje sredstava biće potrebno za održavanje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>