• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon osam godina stigao voz iz Segedina u Suboticu: Od danas će saobraćati po pet dnevno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministar Vesić dočekao je prvi voz na Paliću

  • 4

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić boravi na Paliću, gde će dočekati svog mađarskog kolegu Janoša Lazara, koji putuje prvim putničkim vozom na relaciji Segedin - Subotica, nakon rekonstrukcije ove pruge.

"Sada na ovoj deonici vozovi se kreću brzinom od 120 kilometara na čas. Ova pruga je još jedan dokaz odličnih odnosa Srbije i Mađarske i strateškog partnerstva koje su uspostavili predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban", napisao je ministar na svom Jutjub nalogu.

Prvi voz stigao je na Palić iz Segedina nakon osam godina, a od danas saobraćaće po pet vozova iz Subotice i Segedina.

Nakon što je dočekao prvi putnički voz na ovoj relaciji, Vesić je krenuo u obilazak radova na izgradnji podvožnjaka u Kosovskoj ulici u Subotici.

Kako je rečeno, biće završena do kraja sledeće godine, dok se očekuje da će njome vozovi početi da saobraćaju u martu ili aprilu 2025. godine.

Vesić je naveo da se na brzoj pruzi u Subotici gradi sedam objekata - podvožnjaci, nadzvožnjak i most.

- Imali smo dva kritična podvožnjaka, jedan u Ulici Maksima Gorkog, a drugi ovde u Kosovskoj. Podvožnjak u Ulici Maksima Gorkog treba da bude gotov do kraja ove godine, očekujem da će to biti i ranije, a što se tiče ovog podvožnjaka, on će biti završen u januaru - rekao je Vesić i dodao da će potom početi da se radi Majšanski most.

Vesić je rekao da je veoma zahvalan građankama i građanima Subotice na tome što su bili veoma strpljivi zbog radova koji ometaju njihov svakodnevni život.

- Sve što se radi u gradu uvek izaziva probleme, ali smo se trudili da budemo brzi i zahvalan sam srpskim i kineskim radnicima koji rade svaki dan, i po kiši, i budite sigurni da će ovi objekti biti završeni na vreme - istakao je Vesić.

Naveo je da će do kraja sledeće godine biti završena brza pruga do Subotice kojom će vozovi početi da saobraćaju u martu ili aprilu 2025. godine, a da će se od Beograda do Subotice i obratno stizati za sat i deset minuta.

- To će potpuno promeniti život građanki i građana Subotice. Omogućiće da ljudi mogu više da dolaze ovde i da Subotičani idu u druge delove Srbije, kao i razvoj turizma i lokalnih biznise - rekao je Vesić.

Ministar je najavio i gradnju pruge Subotica-Baja što je zajednički projekat sa mađarskom vladom i krećemo, nadam se već sledeće godine, u rekonstrukciju pruge Subotica-Sombor koja je zaista u lošem stanju.

Naveo je da će i druge pruge biti obnovljene i istakao je da će na teritoriji Vojvodine, nezavisno od brze pruge do Subotice, biti rekonstruisano skoro 400 kilometara pruga.

- Ako tome dodamo projekat koji trenutno radimo zajedno sa Svetskom bankom, rekonstrukcija pruge Pančevo-Vršac-rumunska granica dužine 75 kilometara, to je skoro 500 kilometara pruga koje će biti rekonstruisane - rekao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da će, kada bude završena brza pruga Beograd-Subotica, to biti najbrže izgrađena brza pruga na svetu.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je rekao da je lokacija koju su danas obišli u Kosovskoj ulici bilo jedno od izuzetno kritičnih mesta na ukrštanju sa prugom.

- Sa izgradnjom podzvožnjaka problem će biti rešen i dobiće se na kvalitetu i bezbednost saobraćaja - rekao je on i zahvalio ministru Vesiću i njegovim saradnicima.

Ministar je iz Subotice nastavio ka Beogradu gde obilazi radove na obilaznici kod Ada Mola.

Za realizaciju projekta obezbeđeno je više od milion evra.

Vesić je rekao da ovaj projekat, ako se uzmu u obzir veliki autoputevi i brze saobraćajnice, nije toliko značajan, ali da je za ljude koji žive u ovom kraju naše zemlje veoma važan.

- Ovo je bila nebezbedna raskrsnica na kojoj je bilo dosta nesreća. Radi se i put prema industrijskoj zoni tako da na ovaj način radimo potpuno obilaznicu oko Ade što znači da više neće biti potrebe da teretni, ali i putnički saobraćaj prolaze kroz samu opštinu - rekao je Vesić.

Naveo je da su autoputevi i brze saobraćajnice važni, ali da su važni i projekti poput ovog kojim se poboljšava komfor života građana.

- Ovde radimo i biciklističku stazu i trotoare. Na taj način pokazujemo da u svakom mestu u Srbiji radimo različite stvari koje poboljšavaju kvalitet života. U opštini Ada narednog proleća gradimo 36.2 km kanalizacione mreže kroz projekat Čista Srbija, rekonstrukciju postrojenja za preradu otpadnih voda Mol čiji je elvivalent 7 hiljada stanovnika ukupne vrednosti 17 miliona evra -

rekao je Vesić.

Predsednik opština Ada Zoltan Bilicki zahvalio je ministru Vesiću na poseti i istakao značaj izgradnje obilaznice jer će na taj način teretni tranzitni saobraćaj biti isljučen iz naseljenih mesta Ada i Mol.

- Time znatno poboljšavamo bezbednost saobraćaja u naseljenim mestima, a tranzitni teretni saobraćaj činimo bržim i jednostavnijim - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TTelep

    28. novembar 2023 | 08:02

    Nije loše za prošvercovati mao slanine i čvaraka, sve zavisi od cene karte. I ta Mađarska je beda skoro kao i mi, mladi samo gledaju kako da odu, hrana im je nešto jeftinija i to je to.

  • Hm

    28. novembar 2023 | 11:04

    Osam godina putovao voz ...... da se nije zagubio u magli "beležnice profesora Marića "? 🙂🙂🙂

  • Hussain is siria

    28. novembar 2023 | 08:22

    Dali bice i teretni vagoni?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>