• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačka građanima ukida državnu subvenciju za struju i gas, ali - to i nije tako loša vest

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stvar je funkcionisala ovako: potrošači plaćaju jednu maksimalnu cenu, a država ostatak tržišne cene isplati distributerima struje i gasa

  • 0
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Odjeknula je vest da Nemačka građanima ukida državnu subvenciju za struju i gas, i to baš pred ulazak u oštru zimu. Međutim, dobra vest je da to znači - stabilnije cene ubuduće.

Ustavni sud je, naime, doveo u pitanje razne posebne fondove koje su nemačke vlasti finansirale kreditima, a među njima su i subvencije potrošačima za struju i gas. Ali, dobra vest je da veleprodajne cene energije padaju, prenosi DW.

Ideja je bila da, uz pomoć državnih subvencija, potrošači do proleća plaćaju relativno podnošljive cene struje i gasa. Ali, samo nekoliko dana nakon što je vlada u Berlinu donela odluku o produženju tog instrumenta, usledila je odluka Ustavnog suda.

Sud je, naime, sredinom novembra presudio da je rebalansom budžeta za 2021. prekršena tzv. "dužnička kočnica" – pravilo uneto u nemački Ustav, kojim se vlada obavezuje da će se zaduživati samo u vanrednim situacijama.

To znači da se neiskorišćena kreditna sredstva iz Fonda za borbu protiv posledica pandemije nisu smela prebaciti u klimatski fond. Drugim rečima: otvorila se rupa u budžetu od 60 milijardi evra.

I to nije sve. Postoje sumnje da i tzv. "Ekonomski i stabilizacijski fond" od 200 milijardi evra, koji se takođe finansira kreditima, nije u skladu sa nemačkim Ustavom. A sredstva iz tog fonda koriste se, između ostalog, za ograničenje cene struje i gasa za potrošače, dakle za "Kočnicu cene energije".

Stvar funkcioniše ovako – potrošači plaćaju jednu maksimalnu cenu, a država ostatak tržišne cene isplati distributerima struje i gasa. To je bilo posebno značajno otkako u Nemačku više ne stiže jeftini ruski gas. Tržišne cene su se preko noći drastično povećale.

Ministar finansija je sada, pak, nakon odluke Suda, najavio ukidanje kočnice za cenu energenata od 1. januara. Doduše, socijaldemokrate i zeleni – koalicijski partneri Lindnerovih liberala – imaju primedbe, pa odluka još nije definitivna.

Odluka bi značila da će kupci gasa i korisnici grejanja iz toplana morati da ponovo plaćaju punu stopu PDV-a od 19 posto. Ona je privremeno bila snižena na sedam posto, zbog energetske krize.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>