• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS ima 2.700 ugovora sa kupcima proizvođačima iz OIE: Sve više energije sa krovova

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada je u distributivnu mrežu isporučeno 13 miliona kilovat-sati zelene energije od kupaca-proizvođača

  • 0
Nemačka obnovljiva energija, solarni paneli

Foto: Tanjug/AP

U vreme globalne energetske krize zaokret ka obnovljivim izvorima energije postao je imperativ za sve ekonomije sveta, a koncept kupca. proizvođača u Srbiji dobija sve više na značaju. Od marta prošle godine do sada "Elektroprivreda Srbije" potpisala je više od 2.700 ugovora sa kupcima -proizvođačima, od toga 2.000 sa domaćinstvima, a 700 sa pravnim licima.

Samo u toku ove godine instalisana snaga proizvodnih kapaciteta gde su na krovovima postavljeni solarni paneli povećana je tri puta u odnosu na prošlu godinu i sada je 37 megavata.

Investicije u postavljanje solarnih panela na krovovima i građani i privreda prepoznali su kao višestruku korist i to ne samo za sopstvene budžete, već i za elektroenergetski sistem Srbije i zaštitu životne sredine.

- EPS je odmah po donošenju propisa o kupcu–proizvođaču pokrenuo organizaciju ovog posla i već u martu 2022. godine potpisan je prvi ugovor. Da je interesovanje sve veće pokazuje i podatak da je pre godinu dana bilo 400 zaključenih ugovora, a danas je taj broj čak sedam puta veći. Do sada je u distributivnu mrežu isporučeno 13 miliona kilovat-sati zelene energije od kupaca-proizvođača – kažu u "Elektroprivredi Srbije".

Kako ističu u EPS, važno je da budući kupac-proizvođač uradi analizu svojih potreba i da ulaganja u panele prilagodi tako da proizvodnja proizvodnog objekta na godišnjem nivou bude prilagođena godišnjoj potrošnji, što i jeste ideja i koncept kupca-proizvođača. U EPS kažu da je od početka cilj dobra saradnja i poverenje sa kupcima-proizvođačima. Zbog toga je kreirana i posebna mejl adresa preko koje zainteresovani mogu da postave pitanja i dobiju informacije.

Do sada su prepoznata i pojedina ograničenja i došlo je do izmene zakona o porezu na dodatu vrednost, o akcizama, a konstantno se radi na unapređenju sistema svih učesnika u ovom zelenom poduhvatu, kako države, tako i privrede i svih građana. Ideja je da pravilnom odlukom o investiciji i promenama u navikama u potrošnji, korist po kupce-proizvođače bude veća i povraćaj investicije brži.

Najviše u Vojvodini

Najveći broj kupaca – proizvođača je sa područja Vojvodine. Od trenutno priključenih 2.411 objekata na području Vojvodine je priključen 791 objekat instalisane snage 16 megavata.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>