• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Penzionerima će danas biti uplaćeno po 20.000 dinara

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali podseća da su pomoći upućene penzionerima krenule u aprilu 2020. godine

  • 0
penzioner, mobilni Foto: Shutterstock

Svim penzionerima u Srbiji, kojih ima oko 1,65 miliona, danas će biti uplaćeno po 20.000 dinara jednokratne pomoći države, najavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

„Isplata je već počela, država je za naše najstarije sugrađane izdvojila više od 33 milijarde dinara dodatne pomoći koja je na liniji dosadašnje državne politike brige o zajednici i pojedincu u godinama krize“, rekao je Mali.

On je pojasnio da će novac biti isplaćen preko PIO fonda, te da je ovo peta jednokratna pomoć isključivo penzionerima u poslednje četiri godine.

„Do sada smo penzionerima isplatili oko 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana. Paralelno sa tim smo u roku od dve godine prosečnu penziju podigli za 56,1 odsto. To je prava borba za očuvanje standarda građana, borba sa inflacijom i nedozvoljavanje da svetska kriza utiče na kvalitet života građana“, rekao je Mali.

Podseća da je prvo u aprilu 2020. godine isplaćeno 4.000 dinara penzionerima, potom u decembru iste godine još 5.000 dinara, u septembru 2021. godine 50 evra, te u februaru 2022. 20.000 dinara.

„Od velike je važnosti da očuvamo srpski ekonomski rast koji beležimo, a ove godine on će iznositi 2,5 odsto u godini kada evropske zemlje idu u recesiju. Osim toga cilj je i očuvanje kupovne moći građana u godinama kada smo se borili i sa inflacijom koju je donela svetska nestabilnost“, rekao je Mali.

Prosečna penzija u 2022. godini je, kako je rekao, iznosila 267,6 evra, a, dodao je, "očekujemo da u ovoj godini dostigne 326 evra, odnosno u januaru 2024. godine 390 evra".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>