• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Izgradnja "Osmeha Vojvodine" počinje 13. decembra

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za desetak dana počinje gradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

  • 0
ŽELEZNICA Novi Sad - Subotica IZGRADNJA Foto: Tanjug/Infrastruktura železnice Srbije/ Nenad Stanisavljević

Izgradnja brze saobraćajnice od Bačkog brega do Srpske crnje, "Osmeh Vojvodine", počinje 13. decembra, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

On je najavio i da će u narednih nedelju dana biti otvoren deo Moravskog koridora, do Koševa iznad Kruševca.

- Brzu saobraćajnicu od Bačkog brega do Srpske Crnje počinjemo da gradimo 13. decembra. Put dužine 186 kilometara povezaće Bački breg, odnosno prelaz sa Mađarskom, Sombor, Kulu, Srbobran, Novi i Stari Bečej, Kikindu i Srpsku crnju, odnosno granicu sa Rumunijom - rekao je Vesić za jednu domaću televiziju i dodao da rumunski partneri grade svoj deo do granice, kao i mađarski partneri na severu, sa mostom preko Dunava kod Mohača.

- Za desetak dana počinjemo da gradimo i auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, pripremni radovi su već počeli. Kasnije ćemo graditi put od Novog Bečeja do Zrenjanina, kako bismo povezali ’smajli’ i autoput i ceo Banat, koji je bio zaspostavljen, umrežićemo putevima.

Kada je reč o Banatu, naredne godine sledi i obnova pruge Pančevo-Kininda-Subotica, koja će biti potpuno elektrificirana, za brzine do 120 kilometara. "Pruga kroz Banat dodatno će povezati ljude, obezbediti više radnih mesta", rekao je Vesić, i ponovio da će izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice biti završena po planu, do kraja sledeće godine, da bi nakon nekoliko meseci testiranja - od marta ili aprila 2025. - krenuli brzi vozovi od Beograda do Subotice.

- Od Beograda do Subotice će se vozom putovati sat i 10 minuta. To će potpuno promeniti život svih gradova na trasi. Sledeće godine kreće i izgradnja brze pruge Beograd-Niš, kojom će se, kada bude puštena u rad između dva grada putovati 100 minuta - rekao je Vesić.

Sledeće godine, dodao je, Požarevac će biti spojen sa auto-putem, Dunavskim koridorom, a tokom 2024. godine biće završena i brza sabraćajnica Šabac-Loznica. Takođe, naredne godine Kravljevo će biti spojeno sa „Milošem Velikim“, a Moravskim koridorom biće spojeni Trstenik i Vrnjačka banja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>